آنی مشاور

مشاوره با مشاوران با تجربه و خبره

مشاوره با برترین و خبره‌ترین مشاوران در سریع‌ترین زمان ممکن را به صورت حضوری، تلفنی و نوشتاری در آنی‌مشاور تجربه خواهید کرد.

سوال حقوقی و پرسش و پاسخ چک، سفته، اسناد تجاری

سوالات چک، سفته، اسناد تجاری خود را از ما بپرسید

۱- عدم درج و ننوشتن تاریخ چک از سوی صادرکننده چک در اغلب موارد به معنی تفویض اختیار به دارنده چک برای نوشتن تاریخ چک به گیرندۀ چک قلمداد می‌شود که با فوت صادرکننده چک نیز، این تفویض اختیار از بین نمی‌رود.
 
۲- درج تاریخ بر روی چنین چکی، جعل نیست و جنبه کیفری ندارد.
 
۳- امضاکنندگان ظهر چنین چکی ( ظهرنویسان ) برابر قانون تجارت با صادرکننده چک برای پرداخت وجه چک، مسئولیت تضامنی داشته و مسئول پرداخت مبلغ چک هستند.

 

چک های غیرصیادی پس از برگشت نیز قابل انتقال است اما جنبه کیفری خود را از دست می دهد. 
 
انتقال چک‌های صیادی، پیش از برگشت خوردن، ممکن است و صادرکننده و دارنده چک باید در سامانه صیاد تأیید کنند که چک به فرد دیگری منتقل شود و سپس انتقال گیرنده چک نیز باید در سامانه صیاد انتقال چک بنام خود را تأیید نماید.
 
انتقال چک صیادی که منجر به صدور گواهینامه عدم پرداخت شده است در سامانه صیاد و بصورت سیستمی، ممکن نیست.

 

درخواست صدور اجراییه روی چکهای صیادی که دارای کد رهگیری باشند پس از دریافت گواهینامه عدم پرداخت از بانک مربوطه، باید در دفاتر الکترونیک قضایی به ثبت برسد.

بله روی چکهای قدیمی نیز اگر کمتر از 5 سال از تاریخ صدور گواهینامه عدم پرداخت گدشته باشد امکان پیشبرد دعوای مطالبه وجه چک بعنوان سند تجاری وجود دارد و برگشت چنین چکی نیز میتواند منجر به محدودیت بانکی و حتی مسدود شدن حساب به اندازه مبلغ چک شود.

در مقام دریافت ضمانت از افراد بین سفته و چک های جدید دریافت سفته بهتر است زیرا اقدام برای وصول آن سریع تر از اقدام روی چک های جدید خواهد بود. چک های جدید که به صورت ضمانتی صادر شود فقط سند عادی بشمار میرود و باید از طریق دادگاه حقوقی برای وصول آن اقدام کرد.

توصیه "آنی مشاور" این است که چک های قدیمی را دریافت نفرمایید زیرا امکان احراز موجودی حساب و احراز اعتبار صادر کننده آن وجود ندارد اگر به هر دلیل ناگزیر به دریافت چک های قدیمی هستید بهتر است ضمن احراز اعتبار شخص صادر کننده به روش های مقتضی چک صادره مورد ظهرنویسی افراد دیگر هم قرار بگیرد تا از جهت متعهدین پرداخت تقویت شود.

بله. مقررات جدید صدور چک اعتبار چک های قدیمی را سلب نکرده است و اگر مشتری شما با دریافت چک های قدیمی مشکلی نداشته باشد شما می توانید از برگه های چک قدیمی خود استفاده نمایید.

از طریق مراجعه حضوری به بانک مربوطه. البته بانک مرکزی در تلاش است روش های دیگری مانند استعلام پیامکی و یا کدهای دستوری یا تلفن بانک و ... را در این زمینه در آینده فعال نماید.

استفاده از سامانه صیاد نیازمند ثبت نام نیست و هر شخصی که بخواهد چک دریافت کند می تواند از طریق سایت بانک مرکزی یا از طریق نصب برنامک های موبایلی یا از طریق مراجعه به بانک اقدام به استفاده از سامانه صیاد جهت استعلام وضعیت چک دریافتی بنماید.

در سامانه صیاد هنگامی یک چک صادر شده محسوب می شود که دریافت کننده چک از طریق سامانه صیاد تطبیق مندرجات چک دریافتی با اطلاعات وارد شده بوسیله صادر کننده چک را تایید نماید. که در اینصورت گفته می شود "ثبت نهایی چک" انجام شد.

از طریق ثبت در سامانه صدور یکپارچه صدور چک الکترونیکی (سامانه صیاد) ابتدا انتقال دهنده مشخصات انتقال گیرنده را وارد سامانه صیاد می کند و سپس انتقال گیرنده دریافت چک را تایید می کند و پس از تایید او انتقال چک قطعی می شود.

ظهرنویسی چک های قدیمی برابر همان روش قبلی است و چک های جدید باید از طریق سامانه صیاد به دیگری انتقال یابد.

بله. قانون صدور چک فقط دسته چک های جدید را مشمول محدودیت صدور چک در وجه حامل نموده و چک های قدیمی همچنان می تواند در وجه حامل صادر شود.

می تواند امضا نکند زیرا صاحب امضا مجاز در شرکت اختیار دارد که قبل از امضا چک و اسناد تعهد آور بررسی لازم را انجام دهد و اگر فرایند انجام کار و انجام آن معامله را قبول داشت سپس چک یا سند تعهد آور را امضا نماید.

یعنی دارنده چک فقط می تواند در حدی که سامانه بانک مرکزی او را دارای توان مالی می شناسد چک صادر کند نه بیشتر از آن.

برابر مقررات قانونی اگر بعضی از نکات در هنگام صدور چک یا هنگام انتقال چک یا هنگام اقدام برای وصول چک رعایت نشود بسیاری از مزایای ویژه ای که در قانون برای چک درنظر گرفته شده از بین می رود و چک فقط ارزش یک برگه عادی را پیدا می کند نه ارزش یک برگ چک را در این حالت گفته می شود که چک فقط سند عادی طلب است.

بله. برابر مقررات جدید قانون چک حداکثر مدت اعتبار برگه های چک از زمان دریافت دسته چک، سه سال می باشد.

قراردادی جداگانه تهیه و در آن شرایط و توافقات را درج کرده و عنوان کنید سفته بابت وام خانوادگی بود و در زمان مستهلک شدن وام این سفته نیز از درجه اعتبار ساقط و باید به شما مسترد گردد.

پس از صدور گواهی عدم پرداخت برای اقدام کیفری تا ۶ ماه و برای اقدام حقوقی تا یک سال فرصت دارید. اگر چک به موقع برگشت نشود اولا ممکن است اقدام علیه ظهرنویس ها با مشکل حقوقی مواجه گردد ثانیا تا زمانی که گواهی عدم پرداخت چک دریافت نشود اقدام قضایی یا اقدام ثبتی برای وصول وجه چک امکان پذیر نخواهد بود. چک به عنوان یک سند عادی برای طلب هرگز از اعتبار نمی افتد اما به عنوان سند تجاری حداکثر تا یک سال از تاریخ صدور باید روی آن اقدام شود

اولا: اصل بر روی سفته امضای شماست نه تاریخ ملی، در ثانی اسناد تجاری سفید امضاء در وجه حامل محسوب می شود،شما در تحریر صفت دقت نکردیم الان چاره‌ای جز پرداخت وجه سفته ندارید مگر اینکه دلیل بر ادعای خود بیاورید و آنرا ثابت کنید مانند اینکه گواهانی بیاورید و ثابت کنید که سفته بایستی یک سال بعد کارسازی می شد

اولا: اصل بر روی سفته امضای شماست نه تاریخ ملی، در ثانی اسناد تجاری سفید امضاء در وجه حامل محسوب می شود،شما در تحریر صفت دقت نکردیم الان چاره‌ای جز پرداخت وجه سفته ندارید مگر اینکه دلیل بر ادعای خود بیاورید و آنرا ثابت کنید مانند اینکه گواهانی بیاورید و ثابت کنید که سفته بایستی یک سال بعد کارسازی می شد

چک،اگر هزار سال بعد هم یک شخصی چک شما را ارائه کند همان ارزش و اعتبار را خواهد داشت که روز اول داشته، و مرور زمان تاثیری دردین تحریر شده در اسناد تجاری ندارد، ولی در خصوص رفع اثر کردن چک شما قانون گذار در قانون چک، پس از مرور زمان سه ساله به صراحت گفته چک رفع اثر میشود ولی رویه غیر قانونی بانک ها ۷ سالع انجام میشود، با توجه به مدتی که شما گفته اید هشت سال قاعدتاً بایستی به صورت خودکار، رفع اثر شده باشد، به یکی از بانکهای خصوصی یا دولتی مراجعه و با اخذ استعلام وضعیت چک شما مشخص خواهد شد

خیر مگر اینکه درخواست تامین خواسته داده باشند که آن هم فقط در جهت توقیف اموال شما میباشد نه جلب اشخاص

در وجه صندوق بابت تضمین بازپرداخت اقساط وام فلان بنویسید. هر چند بانک به شرط ضمن چک اثر نخواهد داد ولی دادگاه ترتیب اثر می‌دهد.

از تاریخ گواهی عدم پرداخت خسارات تاخیر تادیه تعلق می گیرد هر چند گاهی مشاهده شده بعضی شعب از زمان دادخواست خسارت محاسبه کردند ولی صحیح آن تاریخ عدم پرداخت بوده و رویه قضائی نیز بدین شکله

پس از ابلاغ اجرائیه شما باید یا ظرف ۱۰ روز محکوم به را پرداخت یا ظرف یک ماه دادخواست اعسار از پرداخت و تقسیط محکوم به را تقدیم دادگاه کنید و دادگاه با توجه به اوضاع و احوال و شرایط معیشتی شما حکم به تقسیط می دهد

میشه این را در دادگاه مطرح کرد که دارنده در پرونده کلاسه فلان طرح دعوی کرده و بهش رسیدگی شده و این اسناد در اون پرونده ارائه شده و در نتیجه ، خواهان دارنده با حسن نیت نیست ولی نظر بیشتر دادگاه ها بر عدم پذیرش این ادعاست و شما را به طرح دعوی بر علیه شخص دریافت کننده راهنمایی خواهند کرد، ولی شما مطرح کنید بالاخره بعنوان دفاع مطرح کردنش بهتر از سکوت است اما پیشنهاد میکنم بر علیه اون شخص بر اساس این دو پرونده و رسید طرح دعوی کنید که بعد از این اقدامات چک و حقوق ناشی از اونو به ثالث واگذار کرده و وجه خودتونو مسترد کنید.

توافقات بین شما و شخص اول که از شما چک دریافت کرده به دارنده کنونی چک ارتباطی نداره، شخص ثالث از دیدگاه قانونگذار ، اصولا دارنده با حسن نیت، قلمداد میشه، هر چند شما می توانید در جلسه دادگاه به این موضوع اشاره کنید منعی وجود نداره ولی شما برای اون مقدار مبلغی که دادین برعلیه دریافت کننده باید دادخواست مطالبه وجه مطرح کنید

در یکی از این محل ها 1- در دادگاه محل اقامت صادرکننده چک 2- در دادگاه محل انعقاد قرارداد مرتبط با چک 3- در دادگاه محل انجام تعهد مرتبط با چک 4- در دادگاه محل بانک صادرکننده دسته چک

چک ضمانت را تنها در صورتی می توان وصول کرد که صادرکننده چک بر خلاف تعهد و ضمانتی که کرده عمل نموده و نقض تعهد کرده باشد.

بله. بانک مرکزی فهرست مشخصات اشخاصی که تعقیب آنان در ارتباط با صدور چک بلامحل منتهی به صدور کیفرخواست شده را تهیه و به همه بانک های کشور ابلاغ می کند.

اگر دارنده چک، همزمان با اینکه اعلان فقدان چک می کند وجه آن را نیز مطالبه کند، بانک می تواند برای پرداخت وجه چک مفقود شده پس از طی شرایط لازم و دریافت وثیقه معتبر و کافی، اقدام کند. رفع تامین و آزادسازی وثیقه دارنده چک نیز مشروط به ارائه حکم قضایی مبنی بر بطلان چک گم شده خواهد بود.

چک سفید امضا بلحاظ حقوقی و بانکی، اصولا معتبر شناخته می شود مگر آنکه خلاف آن ثابت شود. اصولا هر کس ، چک سفید امضا صادر می کند و به دیگری تحویل می دهد به این معنی است که عملاً به گیرنده چک ، وکالت داده تا از طرف او ، تاریخ و مبلغ چک را در چک بنویسد و برای وصول آن اقدام کند

۱- از قبول چکهای مخدوش و خط خورده یا دارای مغایرت در تاریخ و مبلغ، خودداری نمایید. ۲- حتماً از شرکت یا موسسه بخواهید که صاحبان امضای مجاز شرکت، پشت چک را بعنوان ظهرنویس، امضا کنند و مهر شرکت هم درج شود. ۳- دقت کنید که درج مهر شرکت در پشت چک اگر بدون امضای صاحبان امضای مجاز شرکت باشد هیچگونه ارزش قانونی ندارد

خیر. مطالبه وجه ضمانتنامه بانکی که برای حسن انجام تعهد یک شخص یا شرکت صادر شده نیازی به مکاتبه و نامه نگاری دارنده ضمانتمامه بانکی و تایید بانک ندارد. همین که دارنده ضمانتنامه بانکی حسن انجام تعهد به بانک مراجعه کند و تقاضای دریافت وجه ضمانتنامه را بنماید کافی است و بانک مکلف به پرداخت وجه ضمانتنامه بانکی به دارنده ضمانتنامه است.

بله. اعلام مفقودی چک به دروغ، برای جلوگیری از پرداخت آن برابر ماده 14 قانون صدور چک، جرم است.

خیر. صدور اجراییه دادگستری روی گواهینامه عدم پرداخت وجه چک بر اساس ماده 23 قانون جدید صدور چک ، فقط از طریق اجرای احکام دادگاه قابل انجام است و شورای حل اختاف چنین صلاحیتی ندارد.

بله. عبارت تضمینی بودن چک در مرحله دادسرا باعث عدم امکان تعقیب کیفری چک می شود و بازپرس به آن توجه می کند و در مرحله دادگاه نیز در رابطه مستقیم بین صادرکننده چک و دریافت کننده ان مورد توجه قاضی قرار می گیرد.

بایستی چک به صادرکننده آن برگردانده شود و اگر دریافت کننده چک از بازگرداندن آن خودداری کند حل اختلاف بین طرفین با طرح دعوا در دادگاه صورت خواهد رفت.

خیر. اساسا چکی که امضا ندارد چک به شمار نمی رود و ارزش قانونی و بانکی ندارد و قابل اقدام قانونی و بانکی نیست.

خیر. برابر ماده 13 قانون صدور چک، چک تضمینی جنبه وصف کیفری ندارد.

به نظر بعضی از حقودانان خیر. در روابط مستقیم صادرکننده چک با دریافت کننده آن، چک ضمانت فقط هنگامی قابل وصول است که صادرکننده چک، به کار و تعهدی که آن را تضمین کرده عمل نکند.

بله. اگر ثابت شود که کسی برای فرار از پرداخت بدهی های خود اقدام به معامله صوری روی اموالش کرده است می توان آن معاملات را باطل کرد.

خیر. مشروط بودن چک فقط در روابط بین صادرکننده چک و دریافت کننده مستقیم چک، قابل استناد است و نسبت به اشخاصی که بعدا چک به آنها منتقل شده، اثری ندارد.

بله. صدور چک از حساب مسدود حتی اگر چک مشروط و وعده دار باشد جرم است.

هر شخصی که دارنده چک باشد و همچنین ورثه قانونی یا قائم مقام قانونی آن شخص، می تواند درخواست صدور اجراییه ثبتی برای وصول وجه چک کند.

وصول وجه چک را (به عنوان یک سند لازم الاجراء) از طریق اجرای ثبت اسناد هم می توان انجام داد. با رعایت این شرایط: 1- چك برعهده یكی از بانکهای مجاز كشور صادر شده باشد. (حواله مؤسسات مالی و اعتباری و صندوق های قرض الحسنه قابل وصول از طریق اجرای ثبت اسناد نیست) 2- در گواهی عدم پرداخت، بانک مربوطه مطابقت امضای صادر كننده چک بی محل با نمونه امضای موجود بانک را تصدیق كرده باشد. 3- همراه با درخواست صدور اجراییه ثبتی، معرفی مال از اموال بلامعارض صادر کننده چک، ضروری است. 4- ارائه اصل لاشه چک و گواهینامه عدم پرداخت، به همراه پرداخت ده درصد از مبلغ چک به عنوان هزینه اجرایی ضرورت دارد. 6- امکان صدور اجراییه ثبتی علیه ظهر نویس (کسی که چک را پشت نویسی کرده) وجود ندارد.

بله. اگر شخصی چک را برگشت بزند و سپس فوت کند ورثه او حق تعقیب کیفری صادرکننده چک را دارند زیرا چک به طور قهری به آنها منتقل می شود.

اگر بعد از برگشت چک از بانک، دارنده چک آن را به دیگری انتقال دهد یا حقوق خود نسبت به چک را به هر گونه به دیگری واگذار کند تعقیب و پیگرد کیفری متوقف می شود و متهم از این جنبه، قابل پیگرد و تعقیب نخواهد بود.

صادر کننده چک با شکایت کیفری ، به پرداخت وجه چک محکوم نمی شود بلکه فقط بدلیل ارتکاب جرم "صدور چک بی محل" محکوم به مجازات قانونی مربوطه می شود.

ریاست محترم بانک ... شعبه ... با سلام؛ اینجانب ... فرزند ... کد ملی.......صاحب حساب جاری شماره.................... بدینوسیله اعلام می ­دارد که چک شماره ... تاریخ ... در مورخ ...... مفقود ... شده است و در اجرای ماده 14 قانون صدور چک تقاضای عدم پرداخت آن را دارم.

بانک پس از یک هفته، وجه چک را با درخواست دارنده چک به او پرداخت خواهد کرد.

ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان ......... با سلام. اینجانب .... فرزند ... با کد ملی ..............ساکن ... یک فقره چک به شماره ... عهده بانک ... به مبلغ ... ریال در تاریخ ... را مفقود کرده ام. خواهشمند است ضمن دستور تعقیب و انجام تحقیقات مقدماتی به ضابطان، در راستای اعمال تبصره دو ماده 14 قانون صدور چک، گواهی تقدیم شکایت کیفری به بانک را صادر فرمایید.

خیر. دستور مسدودی چک فقط در موارد قانونی همانند سرقت چک یا مفقودی چک یا اخذ چک به روش مجرمانه، قابل انجام است و در خارج از این موارد نه تنها قابل انجام نیست بلکه اگر انجام شود جرم است.

متقاضی 18 سال شمسی تمام داشته باشد، دارای سواد خواندن و نوشتن باشد، حداقل یک نفر از مشتریان که نزد آن بانک حساب سپرده قرض الحسنه جاری دارد معرف متقاضی جهت افتتاح حساب باشد، نداشتن سابقه چک برگشتی، تکمیل کارت حساب سپرده قرض الحسنه جاری توسط مشتری در حضور متصدی افتتاح حساب مزبور با درج کامل مشخصات کد ملی، شناسنامه و درج نشانی کامل محل سکونت و محل کار متقاضی همراه با کدپستی و شماره تلفن برای تماس، مشتری در حضور متصدی ، کارت نمونه امضاء را امضاء نماید. پس از تکمیل کارت حساب سپرده قرض الحسنه جاری لازم است کارت توسط رئیس و یا معاون شعبه بانک، بررسی و در صورت تأیید امضاء گردد و کارت مزبور بدون خط خوردگی تنظیم شود.

نوشتن تمامی اطلاعات شناسنامه‌ای، کدملی و نشانی به همراه شناسه شبای حسابی که می خواهید چک را به آن واگذار کنید ضروری‌ است.

معمولاً از طریق نت‌بانک و تلفن‌‍بانک می توان به مدت یک هفته چک را مسدود کرد. همچنین با مراجعه به شعبه بانک مربوطه می توان اقدام به انسداد برگ چک‌ برای مدت یک هفته کرد. پس از گذشت یک هفته تقویمی از زمان انسداد چک‌ها (حضوری یا غیرحضوری) در صورتی که مشتری نامه قضایی برای انسداد، ابطال و ... چک‌ها به شعبه تحویل ندهد، وضعیت برگ چک به قابل استفاده تغییر پیدا می‌کند.

برای مطالبه وجه چک، بسته به مورد می توان از طریق دادگاه (چک های بالا 20 میلیون تومان) شورای حل اختلاف (چک زیر 20 میلیون تومان) و یا اجرای ثبت (با هر مبلغ) اقدام نمود.

هرگاه دارنده چک تا 6 ماه از تاریخ صدور چک برای وصول آن به بانک مراجعه کند یا ظرف 6 ماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت (یعنی برگشتی از بانک) شکایت نماید، قانونگذار این چک را دارای جنبه کیفری دانسته، و بعنوان یک جرم (صدور چک بلا محل) می توان به دادسرا مراجعه کرد.

دارنده چک می تواند از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در تهران و با مراجعه به دادگستری یا شورای حل اختلاف در شهرستان ها، با تقدیم دادخواست و رعایت تشریفاتی دعوای مطالبه مطرح نماید.

در این موارد، چک دارای وصف حقوقی است: 1- در صورتی که چک دارای وعده (مدت دار) باشد. 2- هرگاه چک بابت تضمین انجام تعهد یا تضمین انجام معامله ای صادر شده باشد. 3- هرگاه چک سفید امضاء صادر شده باشد. 4- در صورتی که ثابت گردد چک بدون تاریخ صادر شده است. 5- هرگاه وصول وجه چک منوط به تحقق شرطی شده باشد. 6- هرگاه ثابت شود چک بابت معاملات نا مشروع یا ربا (بهره) صادر شده است.

وقتی صدور چک، جرم نباشد و قابل اقدام کیفری نباشد می گویند چک، جنبه حقوقی دارد و فقط می توان از دادگاه یا شورای حل اختلاف ، محکومیت صادرکننده چک به پرداخت وجه چک را خواستار شد.

بله. اعلام مفقودی چک، اگر به منظور فرار از پرداخت وجه چک و دروغ باشد جرم است و دارنده چک می تواند در این مورد شکایت کیفری مطرح کند.

خیر. ورثه اگر از دریافت و تقسیم ارث و ترکه بجامانده از متوفی برابر قانون و در موعد قانونی اعلام انصراف (رد ارث) نمایند در قبال وجه چکی که متوفای آنان داده است مسئول نخواهند بود.

بانک قانوناً وظیفه ندارد که به شرط نوشته شده در چک توجه کند بنابراین اگر موجودی حساب کافی باشد و چک مخدوش نباشد و امضای آن مطابقت داشته باشد وجه چک را به دارنده آن پرداخت خواهد کرد.

می توان شکایت کیفری کرد. برابر ماده 673 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) هر کس از سند سفید امضایی که به او داده شده سواستفاده کند به یک تا سه سال زندان محکوم می شود.

خیر. چک تضمینی هنگامی قابل استرداد و بازگرداندن است که آن شخص به تعهدش (تعهدی که چک را برای تضمین آن تعهد داده است) عمل کرده باشد.

وقتی چند نفر که دارای اعتبار و توانایی پرداخت هستند پشت یک چک عادی را به عنوان ظهر نویس امضاء کنند این چک به اعتبار اشخاصی که پشت آن را امضاء نموده اند ارزش بیشتری پیدا می کند چون بلحاظ قانونی این افراد با امضای پشت چک، علاه بر صادرکننده چک، متعهد به پرداخت وجه چک شده اند.

بله. سفته به عنوان سند عادی قابل مطالبه هست.

بله. سفته به عنوان سند عادی قابل مطالبه هست.

بله. اگر بخواهیم سفته را به عنوان یک سند تجاری، برابر قانون تجارت، وصول کنیم نیاز هست که حتماً سفته را واخواست کنیم.

بله. سفته به عنوان سند عادی، دلیل بر بستانکاری است و از طریق دادگاه قابل مطالبه می باشد.

صادر کننده چک یا ذینفع یا قائم مقام قانونی آنها می توانند با تصریح به اینکه چک مفقود یا سرقت یا جعل شده و یا از طریق کلاهبرداری یا خیانت در امانت یا جرایم دیگر تحصیل گردیده ، کتبا دستور عدم پرداخت وجه چک را به بانک بدهند.دستور دهنده باید ظرف یک هفته ، گواهی تقدیم شکایت خود به مراجع قضایی را به بانک تسلیم کند در غیر این صورت به تقاضای دارنده ، وجه چک پرداخت می شود.

در صورتی می توان پرداخت چک تضمین شده و چک مسافرتی را متوقف کرد که بانک صادرکننده نسبت به آن ادعای جعل نماید.

صادرکننده چک باید در تاریخ مندرج در آن و نه در تاریخ صدور، معادل مبلغ چک در بانک محال علیه محل داشته باشد.منظور از محل ، وجه نقد است و اعتبارات و اسناد نمی توانند به عنوان محل محسوب شوند.

قاعدتا در صورت عدم رعایت شرایط صدور چک ، چک ناقص بوده و به همین دلیل باطل محسوب می شود و اعتباری ندارد. اما اگر بین صادرکننده و دارنده چک ،قرار یا توافقی مبنی بر تکمیل مندرجات چک وجود داشته باشد و دارنده مطابق همان توافق و در حدود آن،چک را تکمیل کند چنین تکمیلی صحیح است و به چک اعتبار می بخشد.

انتقال سفته با ظهر نویسی با امضای ظهرنویس در پشت سند کفایت می کند و نیازی به مهر، درج تاریخ و نام منتقل الیه نیست.

مطابق قانون ایران صدور چک و سفته در وجه حامل مجاز می باشد اما صدور برات در وجه حامل ممنوع است.

خیر. فعلا چک الکترونیکی در نظام بانکی ایران نداریم اما در قانون جدید صدور چک که در آبان ماه سال 1397 تصویب شده پیش بینی گردیده است که بانک مرکزی ایران ظرف یک‌سال پس از لازم‌الاجراء شدن قانون جدید صدور چک، اقدامات لازم در خصوص چک‌های الکترونیکی (داده پیام) را انجام داده و دستورالعمل‌های لازم را برای بانکها صادر نماید.

خیر. اقدام برای مطالبه وجه سفته تا پیش از مرحله اجرای حکم فاقد ضمانت اجرای کیفری است.

بله. صدور سفته به صورت عندالمطالبه، ممکن است. در این حالت باید در محل درج تاریخ سررسید سفته به جای نوشتن تاریخ مشخص، نوشته شود "عندالمطالبه"

به چک عادی که مندرجات آن اعم از نوشته ها، اعداد و ارقام، تاریخ و امضاء و... با خط خوردگی یا لاک گرفتگی و... مورد تغییر قرار گرفته در واقع به چکی که از طریق بانک، چک غیر قابل پرداخت شناخته شود چک مخدوش، گفته می شود.

۱- عدم درج و ننوشتن تاریخ چک از سوی صادرکننده چک در اغلب موارد به معنی تفویض اختیار به دارنده چک برای نوشتن تاریخ چک به گیرندۀ چک قلمداد می‌شود که با فوت صادرکننده چک نیز، این تفویض اختیار از بین نمی‌رود.
 
۲- درج تاریخ بر روی چنین چکی، جعل نیست و جنبه کیفری ندارد.
 
۳- امضاکنندگان ظهر چنین چکی ( ظهرنویسان ) برابر قانون تجارت با صادرکننده چک برای پرداخت وجه چک، مسئولیت تضامنی داشته و مسئول پرداخت مبلغ چک هستند.

 

چک های غیرصیادی پس از برگشت نیز قابل انتقال است اما جنبه کیفری خود را از دست می دهد. 
 
انتقال چک‌های صیادی، پیش از برگشت خوردن، ممکن است و صادرکننده و دارنده چک باید در سامانه صیاد تأیید کنند که چک به فرد دیگری منتقل شود و سپس انتقال گیرنده چک نیز باید در سامانه صیاد انتقال چک بنام خود را تأیید نماید.
 
انتقال چک صیادی که منجر به صدور گواهینامه عدم پرداخت شده است در سامانه صیاد و بصورت سیستمی، ممکن نیست.

 

درخواست صدور اجراییه روی چکهای صیادی که دارای کد رهگیری باشند پس از دریافت گواهینامه عدم پرداخت از بانک مربوطه، باید در دفاتر الکترونیک قضایی به ثبت برسد.

بله روی چکهای قدیمی نیز اگر کمتر از 5 سال از تاریخ صدور گواهینامه عدم پرداخت گدشته باشد امکان پیشبرد دعوای مطالبه وجه چک بعنوان سند تجاری وجود دارد و برگشت چنین چکی نیز میتواند منجر به محدودیت بانکی و حتی مسدود شدن حساب به اندازه مبلغ چک شود.

در مقام دریافت ضمانت از افراد بین سفته و چک های جدید دریافت سفته بهتر است زیرا اقدام برای وصول آن سریع تر از اقدام روی چک های جدید خواهد بود. چک های جدید که به صورت ضمانتی صادر شود فقط سند عادی بشمار میرود و باید از طریق دادگاه حقوقی برای وصول آن اقدام کرد.

توصیه "آنی مشاور" این است که چک های قدیمی را دریافت نفرمایید زیرا امکان احراز موجودی حساب و احراز اعتبار صادر کننده آن وجود ندارد اگر به هر دلیل ناگزیر به دریافت چک های قدیمی هستید بهتر است ضمن احراز اعتبار شخص صادر کننده به روش های مقتضی چک صادره مورد ظهرنویسی افراد دیگر هم قرار بگیرد تا از جهت متعهدین پرداخت تقویت شود.

بله. مقررات جدید صدور چک اعتبار چک های قدیمی را سلب نکرده است و اگر مشتری شما با دریافت چک های قدیمی مشکلی نداشته باشد شما می توانید از برگه های چک قدیمی خود استفاده نمایید.

از طریق مراجعه حضوری به بانک مربوطه. البته بانک مرکزی در تلاش است روش های دیگری مانند استعلام پیامکی و یا کدهای دستوری یا تلفن بانک و ... را در این زمینه در آینده فعال نماید.

استفاده از سامانه صیاد نیازمند ثبت نام نیست و هر شخصی که بخواهد چک دریافت کند می تواند از طریق سایت بانک مرکزی یا از طریق نصب برنامک های موبایلی یا از طریق مراجعه به بانک اقدام به استفاده از سامانه صیاد جهت استعلام وضعیت چک دریافتی بنماید.

در سامانه صیاد هنگامی یک چک صادر شده محسوب می شود که دریافت کننده چک از طریق سامانه صیاد تطبیق مندرجات چک دریافتی با اطلاعات وارد شده بوسیله صادر کننده چک را تایید نماید. که در اینصورت گفته می شود "ثبت نهایی چک" انجام شد.

از طریق ثبت در سامانه صدور یکپارچه صدور چک الکترونیکی (سامانه صیاد) ابتدا انتقال دهنده مشخصات انتقال گیرنده را وارد سامانه صیاد می کند و سپس انتقال گیرنده دریافت چک را تایید می کند و پس از تایید او انتقال چک قطعی می شود.

ظهرنویسی چک های قدیمی برابر همان روش قبلی است و چک های جدید باید از طریق سامانه صیاد به دیگری انتقال یابد.

بله. قانون صدور چک فقط دسته چک های جدید را مشمول محدودیت صدور چک در وجه حامل نموده و چک های قدیمی همچنان می تواند در وجه حامل صادر شود.

می تواند امضا نکند زیرا صاحب امضا مجاز در شرکت اختیار دارد که قبل از امضا چک و اسناد تعهد آور بررسی لازم را انجام دهد و اگر فرایند انجام کار و انجام آن معامله را قبول داشت سپس چک یا سند تعهد آور را امضا نماید.

یعنی دارنده چک فقط می تواند در حدی که سامانه بانک مرکزی او را دارای توان مالی می شناسد چک صادر کند نه بیشتر از آن.

برابر مقررات قانونی اگر بعضی از نکات در هنگام صدور چک یا هنگام انتقال چک یا هنگام اقدام برای وصول چک رعایت نشود بسیاری از مزایای ویژه ای که در قانون برای چک درنظر گرفته شده از بین می رود و چک فقط ارزش یک برگه عادی را پیدا می کند نه ارزش یک برگ چک را در این حالت گفته می شود که چک فقط سند عادی طلب است.

بله. برابر مقررات جدید قانون چک حداکثر مدت اعتبار برگه های چک از زمان دریافت دسته چک، سه سال می باشد.

قراردادی جداگانه تهیه و در آن شرایط و توافقات را درج کرده و عنوان کنید سفته بابت وام خانوادگی بود و در زمان مستهلک شدن وام این سفته نیز از درجه اعتبار ساقط و باید به شما مسترد گردد.

پس از صدور گواهی عدم پرداخت برای اقدام کیفری تا ۶ ماه و برای اقدام حقوقی تا یک سال فرصت دارید. اگر چک به موقع برگشت نشود اولا ممکن است اقدام علیه ظهرنویس ها با مشکل حقوقی مواجه گردد ثانیا تا زمانی که گواهی عدم پرداخت چک دریافت نشود اقدام قضایی یا اقدام ثبتی برای وصول وجه چک امکان پذیر نخواهد بود. چک به عنوان یک سند عادی برای طلب هرگز از اعتبار نمی افتد اما به عنوان سند تجاری حداکثر تا یک سال از تاریخ صدور باید روی آن اقدام شود

اولا: اصل بر روی سفته امضای شماست نه تاریخ ملی، در ثانی اسناد تجاری سفید امضاء در وجه حامل محسوب می شود،شما در تحریر صفت دقت نکردیم الان چاره‌ای جز پرداخت وجه سفته ندارید مگر اینکه دلیل بر ادعای خود بیاورید و آنرا ثابت کنید مانند اینکه گواهانی بیاورید و ثابت کنید که سفته بایستی یک سال بعد کارسازی می شد

اولا: اصل بر روی سفته امضای شماست نه تاریخ ملی، در ثانی اسناد تجاری سفید امضاء در وجه حامل محسوب می شود،شما در تحریر صفت دقت نکردیم الان چاره‌ای جز پرداخت وجه سفته ندارید مگر اینکه دلیل بر ادعای خود بیاورید و آنرا ثابت کنید مانند اینکه گواهانی بیاورید و ثابت کنید که سفته بایستی یک سال بعد کارسازی می شد

چک،اگر هزار سال بعد هم یک شخصی چک شما را ارائه کند همان ارزش و اعتبار را خواهد داشت که روز اول داشته، و مرور زمان تاثیری دردین تحریر شده در اسناد تجاری ندارد، ولی در خصوص رفع اثر کردن چک شما قانون گذار در قانون چک، پس از مرور زمان سه ساله به صراحت گفته چک رفع اثر میشود ولی رویه غیر قانونی بانک ها ۷ سالع انجام میشود، با توجه به مدتی که شما گفته اید هشت سال قاعدتاً بایستی به صورت خودکار، رفع اثر شده باشد، به یکی از بانکهای خصوصی یا دولتی مراجعه و با اخذ استعلام وضعیت چک شما مشخص خواهد شد

خیر مگر اینکه درخواست تامین خواسته داده باشند که آن هم فقط در جهت توقیف اموال شما میباشد نه جلب اشخاص

در وجه صندوق بابت تضمین بازپرداخت اقساط وام فلان بنویسید. هر چند بانک به شرط ضمن چک اثر نخواهد داد ولی دادگاه ترتیب اثر می‌دهد.

از تاریخ گواهی عدم پرداخت خسارات تاخیر تادیه تعلق می گیرد هر چند گاهی مشاهده شده بعضی شعب از زمان دادخواست خسارت محاسبه کردند ولی صحیح آن تاریخ عدم پرداخت بوده و رویه قضائی نیز بدین شکله

پس از ابلاغ اجرائیه شما باید یا ظرف ۱۰ روز محکوم به را پرداخت یا ظرف یک ماه دادخواست اعسار از پرداخت و تقسیط محکوم به را تقدیم دادگاه کنید و دادگاه با توجه به اوضاع و احوال و شرایط معیشتی شما حکم به تقسیط می دهد

میشه این را در دادگاه مطرح کرد که دارنده در پرونده کلاسه فلان طرح دعوی کرده و بهش رسیدگی شده و این اسناد در اون پرونده ارائه شده و در نتیجه ، خواهان دارنده با حسن نیت نیست ولی نظر بیشتر دادگاه ها بر عدم پذیرش این ادعاست و شما را به طرح دعوی بر علیه شخص دریافت کننده راهنمایی خواهند کرد، ولی شما مطرح کنید بالاخره بعنوان دفاع مطرح کردنش بهتر از سکوت است اما پیشنهاد میکنم بر علیه اون شخص بر اساس این دو پرونده و رسید طرح دعوی کنید که بعد از این اقدامات چک و حقوق ناشی از اونو به ثالث واگذار کرده و وجه خودتونو مسترد کنید.

توافقات بین شما و شخص اول که از شما چک دریافت کرده به دارنده کنونی چک ارتباطی نداره، شخص ثالث از دیدگاه قانونگذار ، اصولا دارنده با حسن نیت، قلمداد میشه، هر چند شما می توانید در جلسه دادگاه به این موضوع اشاره کنید منعی وجود نداره ولی شما برای اون مقدار مبلغی که دادین برعلیه دریافت کننده باید دادخواست مطالبه وجه مطرح کنید

در یکی از این محل ها 1- در دادگاه محل اقامت صادرکننده چک 2- در دادگاه محل انعقاد قرارداد مرتبط با چک 3- در دادگاه محل انجام تعهد مرتبط با چک 4- در دادگاه محل بانک صادرکننده دسته چک

چک ضمانت را تنها در صورتی می توان وصول کرد که صادرکننده چک بر خلاف تعهد و ضمانتی که کرده عمل نموده و نقض تعهد کرده باشد.

بله. بانک مرکزی فهرست مشخصات اشخاصی که تعقیب آنان در ارتباط با صدور چک بلامحل منتهی به صدور کیفرخواست شده را تهیه و به همه بانک های کشور ابلاغ می کند.

اگر دارنده چک، همزمان با اینکه اعلان فقدان چک می کند وجه آن را نیز مطالبه کند، بانک می تواند برای پرداخت وجه چک مفقود شده پس از طی شرایط لازم و دریافت وثیقه معتبر و کافی، اقدام کند. رفع تامین و آزادسازی وثیقه دارنده چک نیز مشروط به ارائه حکم قضایی مبنی بر بطلان چک گم شده خواهد بود.

چک سفید امضا بلحاظ حقوقی و بانکی، اصولا معتبر شناخته می شود مگر آنکه خلاف آن ثابت شود. اصولا هر کس ، چک سفید امضا صادر می کند و به دیگری تحویل می دهد به این معنی است که عملاً به گیرنده چک ، وکالت داده تا از طرف او ، تاریخ و مبلغ چک را در چک بنویسد و برای وصول آن اقدام کند

۱- از قبول چکهای مخدوش و خط خورده یا دارای مغایرت در تاریخ و مبلغ، خودداری نمایید. ۲- حتماً از شرکت یا موسسه بخواهید که صاحبان امضای مجاز شرکت، پشت چک را بعنوان ظهرنویس، امضا کنند و مهر شرکت هم درج شود. ۳- دقت کنید که درج مهر شرکت در پشت چک اگر بدون امضای صاحبان امضای مجاز شرکت باشد هیچگونه ارزش قانونی ندارد

خیر. مطالبه وجه ضمانتنامه بانکی که برای حسن انجام تعهد یک شخص یا شرکت صادر شده نیازی به مکاتبه و نامه نگاری دارنده ضمانتمامه بانکی و تایید بانک ندارد. همین که دارنده ضمانتنامه بانکی حسن انجام تعهد به بانک مراجعه کند و تقاضای دریافت وجه ضمانتنامه را بنماید کافی است و بانک مکلف به پرداخت وجه ضمانتنامه بانکی به دارنده ضمانتنامه است.

بله. اعلام مفقودی چک به دروغ، برای جلوگیری از پرداخت آن برابر ماده 14 قانون صدور چک، جرم است.

خیر. صدور اجراییه دادگستری روی گواهینامه عدم پرداخت وجه چک بر اساس ماده 23 قانون جدید صدور چک ، فقط از طریق اجرای احکام دادگاه قابل انجام است و شورای حل اختاف چنین صلاحیتی ندارد.

بله. عبارت تضمینی بودن چک در مرحله دادسرا باعث عدم امکان تعقیب کیفری چک می شود و بازپرس به آن توجه می کند و در مرحله دادگاه نیز در رابطه مستقیم بین صادرکننده چک و دریافت کننده ان مورد توجه قاضی قرار می گیرد.

بایستی چک به صادرکننده آن برگردانده شود و اگر دریافت کننده چک از بازگرداندن آن خودداری کند حل اختلاف بین طرفین با طرح دعوا در دادگاه صورت خواهد رفت.

خیر. اساسا چکی که امضا ندارد چک به شمار نمی رود و ارزش قانونی و بانکی ندارد و قابل اقدام قانونی و بانکی نیست.

خیر. برابر ماده 13 قانون صدور چک، چک تضمینی جنبه وصف کیفری ندارد.

به نظر بعضی از حقودانان خیر. در روابط مستقیم صادرکننده چک با دریافت کننده آن، چک ضمانت فقط هنگامی قابل وصول است که صادرکننده چک، به کار و تعهدی که آن را تضمین کرده عمل نکند.

بله. اگر ثابت شود که کسی برای فرار از پرداخت بدهی های خود اقدام به معامله صوری روی اموالش کرده است می توان آن معاملات را باطل کرد.

خیر. مشروط بودن چک فقط در روابط بین صادرکننده چک و دریافت کننده مستقیم چک، قابل استناد است و نسبت به اشخاصی که بعدا چک به آنها منتقل شده، اثری ندارد.

بله. صدور چک از حساب مسدود حتی اگر چک مشروط و وعده دار باشد جرم است.

هر شخصی که دارنده چک باشد و همچنین ورثه قانونی یا قائم مقام قانونی آن شخص، می تواند درخواست صدور اجراییه ثبتی برای وصول وجه چک کند.

وصول وجه چک را (به عنوان یک سند لازم الاجراء) از طریق اجرای ثبت اسناد هم می توان انجام داد. با رعایت این شرایط: 1- چك برعهده یكی از بانکهای مجاز كشور صادر شده باشد. (حواله مؤسسات مالی و اعتباری و صندوق های قرض الحسنه قابل وصول از طریق اجرای ثبت اسناد نیست) 2- در گواهی عدم پرداخت، بانک مربوطه مطابقت امضای صادر كننده چک بی محل با نمونه امضای موجود بانک را تصدیق كرده باشد. 3- همراه با درخواست صدور اجراییه ثبتی، معرفی مال از اموال بلامعارض صادر کننده چک، ضروری است. 4- ارائه اصل لاشه چک و گواهینامه عدم پرداخت، به همراه پرداخت ده درصد از مبلغ چک به عنوان هزینه اجرایی ضرورت دارد. 6- امکان صدور اجراییه ثبتی علیه ظهر نویس (کسی که چک را پشت نویسی کرده) وجود ندارد.

بله. اگر شخصی چک را برگشت بزند و سپس فوت کند ورثه او حق تعقیب کیفری صادرکننده چک را دارند زیرا چک به طور قهری به آنها منتقل می شود.

اگر بعد از برگشت چک از بانک، دارنده چک آن را به دیگری انتقال دهد یا حقوق خود نسبت به چک را به هر گونه به دیگری واگذار کند تعقیب و پیگرد کیفری متوقف می شود و متهم از این جنبه، قابل پیگرد و تعقیب نخواهد بود.

صادر کننده چک با شکایت کیفری ، به پرداخت وجه چک محکوم نمی شود بلکه فقط بدلیل ارتکاب جرم "صدور چک بی محل" محکوم به مجازات قانونی مربوطه می شود.

ریاست محترم بانک ... شعبه ... با سلام؛ اینجانب ... فرزند ... کد ملی.......صاحب حساب جاری شماره.................... بدینوسیله اعلام می ­دارد که چک شماره ... تاریخ ... در مورخ ...... مفقود ... شده است و در اجرای ماده 14 قانون صدور چک تقاضای عدم پرداخت آن را دارم.

بانک پس از یک هفته، وجه چک را با درخواست دارنده چک به او پرداخت خواهد کرد.

ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان ......... با سلام. اینجانب .... فرزند ... با کد ملی ..............ساکن ... یک فقره چک به شماره ... عهده بانک ... به مبلغ ... ریال در تاریخ ... را مفقود کرده ام. خواهشمند است ضمن دستور تعقیب و انجام تحقیقات مقدماتی به ضابطان، در راستای اعمال تبصره دو ماده 14 قانون صدور چک، گواهی تقدیم شکایت کیفری به بانک را صادر فرمایید.

خیر. دستور مسدودی چک فقط در موارد قانونی همانند سرقت چک یا مفقودی چک یا اخذ چک به روش مجرمانه، قابل انجام است و در خارج از این موارد نه تنها قابل انجام نیست بلکه اگر انجام شود جرم است.

متقاضی 18 سال شمسی تمام داشته باشد، دارای سواد خواندن و نوشتن باشد، حداقل یک نفر از مشتریان که نزد آن بانک حساب سپرده قرض الحسنه جاری دارد معرف متقاضی جهت افتتاح حساب باشد، نداشتن سابقه چک برگشتی، تکمیل کارت حساب سپرده قرض الحسنه جاری توسط مشتری در حضور متصدی افتتاح حساب مزبور با درج کامل مشخصات کد ملی، شناسنامه و درج نشانی کامل محل سکونت و محل کار متقاضی همراه با کدپستی و شماره تلفن برای تماس، مشتری در حضور متصدی ، کارت نمونه امضاء را امضاء نماید. پس از تکمیل کارت حساب سپرده قرض الحسنه جاری لازم است کارت توسط رئیس و یا معاون شعبه بانک، بررسی و در صورت تأیید امضاء گردد و کارت مزبور بدون خط خوردگی تنظیم شود.

نوشتن تمامی اطلاعات شناسنامه‌ای، کدملی و نشانی به همراه شناسه شبای حسابی که می خواهید چک را به آن واگذار کنید ضروری‌ است.

معمولاً از طریق نت‌بانک و تلفن‌‍بانک می توان به مدت یک هفته چک را مسدود کرد. همچنین با مراجعه به شعبه بانک مربوطه می توان اقدام به انسداد برگ چک‌ برای مدت یک هفته کرد. پس از گذشت یک هفته تقویمی از زمان انسداد چک‌ها (حضوری یا غیرحضوری) در صورتی که مشتری نامه قضایی برای انسداد، ابطال و ... چک‌ها به شعبه تحویل ندهد، وضعیت برگ چک به قابل استفاده تغییر پیدا می‌کند.

برای مطالبه وجه چک، بسته به مورد می توان از طریق دادگاه (چک های بالا 20 میلیون تومان) شورای حل اختلاف (چک زیر 20 میلیون تومان) و یا اجرای ثبت (با هر مبلغ) اقدام نمود.

هرگاه دارنده چک تا 6 ماه از تاریخ صدور چک برای وصول آن به بانک مراجعه کند یا ظرف 6 ماه از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت (یعنی برگشتی از بانک) شکایت نماید، قانونگذار این چک را دارای جنبه کیفری دانسته، و بعنوان یک جرم (صدور چک بلا محل) می توان به دادسرا مراجعه کرد.

دارنده چک می تواند از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در تهران و با مراجعه به دادگستری یا شورای حل اختلاف در شهرستان ها، با تقدیم دادخواست و رعایت تشریفاتی دعوای مطالبه مطرح نماید.

در این موارد، چک دارای وصف حقوقی است: 1- در صورتی که چک دارای وعده (مدت دار) باشد. 2- هرگاه چک بابت تضمین انجام تعهد یا تضمین انجام معامله ای صادر شده باشد. 3- هرگاه چک سفید امضاء صادر شده باشد. 4- در صورتی که ثابت گردد چک بدون تاریخ صادر شده است. 5- هرگاه وصول وجه چک منوط به تحقق شرطی شده باشد. 6- هرگاه ثابت شود چک بابت معاملات نا مشروع یا ربا (بهره) صادر شده است.

وقتی صدور چک، جرم نباشد و قابل اقدام کیفری نباشد می گویند چک، جنبه حقوقی دارد و فقط می توان از دادگاه یا شورای حل اختلاف ، محکومیت صادرکننده چک به پرداخت وجه چک را خواستار شد.

بله. اعلام مفقودی چک، اگر به منظور فرار از پرداخت وجه چک و دروغ باشد جرم است و دارنده چک می تواند در این مورد شکایت کیفری مطرح کند.

خیر. ورثه اگر از دریافت و تقسیم ارث و ترکه بجامانده از متوفی برابر قانون و در موعد قانونی اعلام انصراف (رد ارث) نمایند در قبال وجه چکی که متوفای آنان داده است مسئول نخواهند بود.

بانک قانوناً وظیفه ندارد که به شرط نوشته شده در چک توجه کند بنابراین اگر موجودی حساب کافی باشد و چک مخدوش نباشد و امضای آن مطابقت داشته باشد وجه چک را به دارنده آن پرداخت خواهد کرد.

می توان شکایت کیفری کرد. برابر ماده 673 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) هر کس از سند سفید امضایی که به او داده شده سواستفاده کند به یک تا سه سال زندان محکوم می شود.

خیر. چک تضمینی هنگامی قابل استرداد و بازگرداندن است که آن شخص به تعهدش (تعهدی که چک را برای تضمین آن تعهد داده است) عمل کرده باشد.

وقتی چند نفر که دارای اعتبار و توانایی پرداخت هستند پشت یک چک عادی را به عنوان ظهر نویس امضاء کنند این چک به اعتبار اشخاصی که پشت آن را امضاء نموده اند ارزش بیشتری پیدا می کند چون بلحاظ قانونی این افراد با امضای پشت چک، علاه بر صادرکننده چک، متعهد به پرداخت وجه چک شده اند.

بله. سفته به عنوان سند عادی قابل مطالبه هست.

بله. سفته به عنوان سند عادی قابل مطالبه هست.

بله. اگر بخواهیم سفته را به عنوان یک سند تجاری، برابر قانون تجارت، وصول کنیم نیاز هست که حتماً سفته را واخواست کنیم.

بله. سفته به عنوان سند عادی، دلیل بر بستانکاری است و از طریق دادگاه قابل مطالبه می باشد.

صادر کننده چک یا ذینفع یا قائم مقام قانونی آنها می توانند با تصریح به اینکه چک مفقود یا سرقت یا جعل شده و یا از طریق کلاهبرداری یا خیانت در امانت یا جرایم دیگر تحصیل گردیده ، کتبا دستور عدم پرداخت وجه چک را به بانک بدهند.دستور دهنده باید ظرف یک هفته ، گواهی تقدیم شکایت خود به مراجع قضایی را به بانک تسلیم کند در غیر این صورت به تقاضای دارنده ، وجه چک پرداخت می شود.

در صورتی می توان پرداخت چک تضمین شده و چک مسافرتی را متوقف کرد که بانک صادرکننده نسبت به آن ادعای جعل نماید.

صادرکننده چک باید در تاریخ مندرج در آن و نه در تاریخ صدور، معادل مبلغ چک در بانک محال علیه محل داشته باشد.منظور از محل ، وجه نقد است و اعتبارات و اسناد نمی توانند به عنوان محل محسوب شوند.

قاعدتا در صورت عدم رعایت شرایط صدور چک ، چک ناقص بوده و به همین دلیل باطل محسوب می شود و اعتباری ندارد. اما اگر بین صادرکننده و دارنده چک ،قرار یا توافقی مبنی بر تکمیل مندرجات چک وجود داشته باشد و دارنده مطابق همان توافق و در حدود آن،چک را تکمیل کند چنین تکمیلی صحیح است و به چک اعتبار می بخشد.

انتقال سفته با ظهر نویسی با امضای ظهرنویس در پشت سند کفایت می کند و نیازی به مهر، درج تاریخ و نام منتقل الیه نیست.

مطابق قانون ایران صدور چک و سفته در وجه حامل مجاز می باشد اما صدور برات در وجه حامل ممنوع است.

خیر. فعلا چک الکترونیکی در نظام بانکی ایران نداریم اما در قانون جدید صدور چک که در آبان ماه سال 1397 تصویب شده پیش بینی گردیده است که بانک مرکزی ایران ظرف یک‌سال پس از لازم‌الاجراء شدن قانون جدید صدور چک، اقدامات لازم در خصوص چک‌های الکترونیکی (داده پیام) را انجام داده و دستورالعمل‌های لازم را برای بانکها صادر نماید.

خیر. اقدام برای مطالبه وجه سفته تا پیش از مرحله اجرای حکم فاقد ضمانت اجرای کیفری است.

بله. صدور سفته به صورت عندالمطالبه، ممکن است. در این حالت باید در محل درج تاریخ سررسید سفته به جای نوشتن تاریخ مشخص، نوشته شود "عندالمطالبه"

به چک عادی که مندرجات آن اعم از نوشته ها، اعداد و ارقام، تاریخ و امضاء و... با خط خوردگی یا لاک گرفتگی و... مورد تغییر قرار گرفته در واقع به چکی که از طریق بانک، چک غیر قابل پرداخت شناخته شود چک مخدوش، گفته می شود.

طراحی و توسعه : ره وب