۳۰
تیر
دعوای مطالبه وجه زمانی قابل طرح است که یکی از طرفین دعوا متعهد به پرداخت وجهی به طرف دیگر شده و آن را در زمان تعیین شده پرداخت نکرده باشد. شرط دعوای مطالبه وجه رسیدن موعد پرداخت آن است خود شخص طلبکار یا نماینده قانونی، وکیل یا بعد از فوت او وراث به قائممقامی میتوانند برای مطالبه وجه اقدام کنند
در این نوشتار به بررسی و بیان سه نکته کاربردی درباره دعوای مطالبه وجه می پردازیم تا سوالات و ابهامات حقوقی شما درباره دعوای مطالبه وجه را حل و فصل کنیم.
نکته اول : شرایط دعوای مطالبه وجه
۱- وجود دین و اثبات آن با دلیل و مدرک
برای مطالبه وجه ، اثبات وجود دین شرط اساسی است در طلب به استناد اسناد رسمی اثبات دین آسان تر است اسنادی که در دفاتر اسناد رسمی یا در اداره ثبت اسناد و املاک یا توسط مأموران صلاحیت دار دولتی در ادارات تنظیم شده باشند قابلیت انکار یا تردید ندارند و به سختی می توان آنها را رد کرد.(مگر ادعای جعل) اما در طلب به استناد اسناد عادی کار کمی سخت می شود و برای اثبات وجود دین باید دلایلی مثل دست نوشته، فیش واریز، پرینت کارت به کارت، قبول بدهکار (اقرار) مبنی بر وجود طلب ، داشتن دو شاهد و ... وجود داشته باشد.
۲- رسیدن موعد پرداخت بدهی
بعد از اثبات دین شرط دوم ، رسیدن یا گذشتن مهلت پرداخت است و اگر قبل از سررسید ، دعوای مطالبه وجه مطرح گردد دادگاه قرار رد دعوا صادر میکند.
۳- مستقر بودن طلب
علاوه بر وجود دین و رسیدن موعد پرداخت ، باید حق مطالبه وجه برای خواهان همچنان وجود داشته باشد به عنوان مثال ممکن است شخص بدهکار قبلا مبلغ بدهی را پرداخته باشد یا با طلبکار یا نماینده قانونی او توافق کرده باشد یا بدهی تهاتر شده باشد در چنین مواردی وجه مزبور دیگر قابلیت مطالبه ندارد و طرح دعوای مطالبه وجه در این شرایط مسلما با شکست مواجه خواهد شد.
یک نکته و ادامه نوشتار:
در بخش پرسش و پاسخ سامانه «آنیمشاور» صدها پرسش و پاسخ حقوقی کاربردی که مورد سوال شما عزیزان بوده و کارشناسان ما به آن پاسخ دادهاند را آوردهایم و چه بسا پاسخی برای پرسش خود در میان آنها پیدا کنید. امکان جستجو در بین پرسش و پاسخها را نیز دارید.
برای مراجعه به بخش پرسش و پاسخ روی پیوند زیر بزنید:
https://animoshaver.ir/questio
نکته دوم : دادگاه صالح در دعوای مطالبه وجه
خواهان دعوای مطالبه وجه باید اقدام قانونی خود را در مرجعی طرح کند که قانونا صلاحیت رسیدگی داشته باشد به طور کلی برای مطالبه وجه خود باید به دادگاه حقوقی محل وقوع عقد یا قرارداد ، محل اجرا یا همان محل انجام تعهد مراجعه کنید. از مهم ترین دعاوی مطالبه وجه می توان به مطالبه وجه چک ، مطالبه وجه سفته ، مطالبه وجه التزام قراردادی ، مطالبه وجه با رسید عادی و ... اشاره کرد.
به عنوان مثال دارنده چک برای وصول وجه چک هم میتواند به دادگاه محل وقوع عقد یا قرارداد یعنی محل صدور چک و هم به دادگاه محل انجام تعهد یعنی محل استقرار بانک محال علیه مراجعه کند.
همچنین توجه داشته باشید که اگر مبلغ مورد ادعا کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد برای مطالبه وجه باید به شورای حل اختلاف مراجعه شود.
نکته سوم : مطالبه خسارت تاخیر تادیه در دعوای مطالبه وجه
در دعوای مطالبه طلب ، طلبکار علاوه بر امکان درخواست اصل خواسته و طلب ، اگر طلبش از نوع وجه رایج (پول ایران) باشد، می تواند خسارت تاخیر تادیه یا خسارت دیرکرد را نیز مطالبه نماید. خسارت تاخیر تادیه خسارت ناشی از کاهش ارزش پولی می باشد که مدیون (بدهکار) بایستی به دائن (طلبکار) پرداخت می کرد. به عبارتی دیگر خسارت تاخیر تادیه زمانی قابلیت وصول دارد که بدهکار وجه مقرر را در زمان تعیین شده پرداخت نکرده و در اثر این تاخیر در پرداخت ، از بابت عدم وصول طلب، به دلیل کاهش ارزش پول ، به طلبکار خسارت مالی وارد شده باشد ، که با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین میگردد و احتساب تعداد روز های تاخیر در تادیه ، توسط دادگاه مشخص می شود.
توجه داشته باشید که برای دریافت خسارت تاخیر تادیه علاوه بر اینکه باید موعد پرداخت طلب رسیده باشد لزوما باید مطالبه طلب به صورت رسمی صورت بگیرد مثلا با تقدیم دادخواست مطالبه طلب به مراجع قضایی درخواست مطالبه شما به طور رسمی ثبت می شود.
اما قبل از طرح دعوا و تقدیم دادخواست به دادگاه و ورود یه پیچیدگی های رسیدگی در مراجع قضایی ، می توانید با دریافت مشاوره تخصصی حقوقی از مشاوران ، کارشناسان و وکلای مجرب سامانه آنی مشاور ، راهکار بهتر و به صرفه تری نسبت به تقدیم دادخواست را انتخاب کنید.
با مشاوره حقوقی در سامانه آنی مشاور می توانید از تمام خدمات حقوقی به صورت جامع بهره مند شوید و دیگر با چنین ابهاماتی وارد دعوا نشوید:
در چه مرحله ای از دادرسی باید دادخواست بدهم یا لایحه تقدیم کنم؟ در چه مواردی لازم است اظهارنامه ارسال کنم؟ برای طرح این دعوا چه دلایل و مدارکی لازم است؟ به چه دادگاهی مراجعه کنم؟ احتمال شکست در این دعوا چقدر هست؟ برای این دعوا چقدر باید هزینه پرداخت کنم؟
توصیه می کنیم نوشتار هفت نکته مهم درباره دعوای مطالبه وجه و ادعای طلب را هم مطالعه بفرمایید.
شما عزیزان میتوانید برای وکالت یا دریافت مشاوره حقوقی و یا سفارش تنظیم لایحه و دادخواست ، تنظیم اظهارنامه آنلاین و دفاعیات حقوقی و دریافت دیگر خدمات حقوقی از مشاوران، کارشناسان و وکلای متخصص در «آنی مشاور» از ساعت ۱۰ تا ۱۷ روزهای غیرتعطیل شنبه تا چهارشنبه با شماره : 02188326049 و یا 09195663606 با ما تماس بگیرید.
همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی و دریافت برخی خدمات حقوقی از طریق پیوند زیر برای شما فراهم میباشد.
صفحه اجتماعی
نظرات (0)
فرم نظر