۲۰
شهریور
بر اساس قوانین موجود در ایران برای قبول وکالت ، وکیل باید دارای پروانه وکالت معتبر باشد که از کانون وکلای دادگستری یا مرکز وکلای قوه قضاییه دریافت می شود بعلاوه وکیل باید از نظر قانونی و اخلاقی شایستگی لازم برای وکالت را داشته باشد
در این نوشتار به بیان نکات حقوقی کاربردی درباره شرایط قبول وکالت توسط وکیل در نظام حقوقی ایران میپردازیم.
وکالت یک قرارداد و توافق قانونی میان وکیل و موکل است که بر اساس آن وکیل از اختیاراتی برخوردار می شود که در چارچوب قانون منطبق با خواسته ها و منافع موکل در جهت احقاق حقوق قانونی او عمل می کند.
شرایط قبول وکالت
اهلیت وکیل و موکل
اهلیت وکیل: بر اساس قوانین موجود در ایران برای قبول وکالت ، وکیل باید دارای پروانه وکالت معتبر باشد که از کانون وکلای دادگستری یا مرکز وکلای قوه قضاییه دریافت می شود. بعلاوه وکیل باید از نظر قانونی و اخلاقی شایستگی لازم برای وکالت را داشته باشد و حکم محرومیت از وکالت یا تعلیق از وکالت نداشته باشد.
اهلیت موکل: موکل باید اهلیت قانونی برای انجام اعمال حقوقی داشته باشد. عاقل، بالغ و رشید باشد و بتواند حقوق خود را اعمال کند یا به وکیل تفویض نماید. مثلا شخص محجور نمیتواند بدون سرپرست یا قیم وکیل تعیین کند.
رعایت منع تعارض منافع
وکیل نباید در شرایطی قرار بگیرد که در اعمال وکالتش تعارض منافع وجود داشته باشد. بر اساس قوانین وکالت وکیل نمیتواند بهطور همزمان از طرفین یک دعوا وکالت کند چون در این حالت معمولا منافع طرفین در تضاد قرار می گیرد. همچنین در پروندههایی که در آن منفعت شخصی برای وکیل هست وکیل نباید قبول وکالت کند.
محدوده وکالت
وکالتنامه محدوده اختیارات وکیل را مشخص می کند وکیل و موکل با توجه به موضوع پرونده در چارچوب مشخصی محدوده اختیارات وکیل را تعیین می کنند که بر اساس آن وکیل نمیتواند فراتر از محدوده اختیارات تفویض شده اقدامی کند.
موضوع مهمی که موکلین باید به آن توجه کنند اینست که قبل از امضای وکالتنامه حتما باید بهطور دقیق مفاد آن را مطالعه کرده و با آگاهی تمام پای وکالتنامه را امضا کنند.
رعایت اخلاق حرفهای و قوانین مربوطه
وکیل وظیفه دارد مطابق با قوانین و آییننامههای مربوط به وکالت و اصول اخلاق حرفهای عمل کند. وکیل باید همواره مصلحت موکل را رعایت کند در دفاع از حقوق موکل خود صداقت و امانت را رعایت کند.
عدم پذیرش وکالت در امور ممنوعه
وکیل باید قبل از قبول پرونده موضوع دعوا را مورد بررسی قرار دهند در دعاوی یا اموری که برای وکالت در آنها قانوناً ممنوعیت وجود دارد قبول وکالت ممنوع است. مثلا در پرونده ای که قبلاً در آن به عنوان قاضی یا کارشناس یا شاهد نقشی داشته نباید قبول وکالت کند.
موافقت وکالت
وکالت قراردادی است توافق محور ، یعنی برای صحت آن موافقت دو طرف یعنی وکیل و موکل لازم است پس اگر هر یک از طرفین راضی نباشند وکالت نمیتواند بهصورت قانونی برقرار شود و باطل خواهد بود.
حقالوکاله
حقالوکاله یا دستمزد وکیل طبق تعرفه قانونی یا با توافق طرفین مشخص می شود. پرداخت حقالوکاله یکی از شرایط انجام صحیح وکالت است.
انصراف از وکالت
وکیل حق انصراف از وکالت را دارد وکالت عقدی جایز است موکل می تواند بدون شرط خاصی آن را بر هم بزند اما وکیل برای استعفا از وکالت باید تشریفات قانونی خاصی را رعایت کند و استعفای وکیل مشروط به این است که ضرر و زیانی به موکل وارد نشود و فرصت کافی برای معرفی وکیل جدید برای دادرسی وجود داشته باشد.
نتیجهگیری
با رعایت شرایط بیان شده در این نوشتار ، وکالت بین وکیل و موکل برقرار میشود و وکیل با رعایت تعهدات و اصول قانونی وکالت بر اساس مفاد وکالتنامه موظف می گردد از حقوق موکل خود دفاع کند.
شما عزیزان میتوانید برای وکالت یا دریافت مشاوره حقوقی و یا سفارش تنظیم لایحه و دادخواست ، تنظیم اظهارنامه آنلاین و دفاعیات حقوقی و دریافت دیگر خدمات حقوقی از مشاوران، کارشناسان و وکلای متخصص در «آنی مشاور» از ساعت ۱۰ تا ۱۷ روزهای غیرتعطیل شنبه تا چهارشنبه با شماره : 02188326049 و یا 09195663606 با ما تماس بگیرید.
همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی و دریافت برخی خدمات حقوقی از طریق پیوند زیر برای شما فراهم میباشد.
صفحه اجتماعی
نظرات (0)
فرم نظر