برای نخستین بار در ایران "تنظیم خودکار اظهارنامه قضایی" با کمترین هزینه در کوتاه‌ترین زمان در سامانه آنی‌مشاور

آنی مشاور

مشاوره با مشاوران با تجربه و خبره

مشاوره با برترین و خبره‌ترین مشاوران در سریع‌ترین زمان ممکن را به صورت حضوری، تلفنی و نوشتاری در آنی‌ مشاور تجربه خواهید کرد.

سه نکته مهم دعوای فروش مال مشاع

۲۳:۲۱ - ۳۱ تیر ۱۴۰۳

  • 0
  • 0
  • 236

۳۱

تیر

هر گونه تصرف حقوقی در مال مشاع مانند اجاره یا فروش نیاز به اجازه تمامی مالکان آن دارد بنابراین فروش مال مشاع به صورت کلی توسط یکی از شرکا، نوعی فروش مال غیر محسوب می‌شود

مال مشاع یعنی مالی که در مالکیت دو یا چند نفر است و همه مالکین در بخش‌های مختلف آن سهم دارند به طوری که سهم هر یک از آنها در قسمت‌های مختلف آن ملک پراکنده‌ شده است. مسلما اگر یکی از مالک ها قصد فروش مالش را داشته باشد به تنهایی حق ندارد برای این کار اقدام کند. چون در این صورت حق مالکیت سایر شرکای مشاعی نادیده گرفته می شود ، در نتیجه فروش مال مشاع موضوعیست که معمولا بین مالکان اختلاف ایجاد می کند و در مواقعی حتی کار به شکایت و دادگاه می کشد.

 

اگه مال مشاعی قابلیت تقسیم داشته باشد تقسیم آن با روش های قانونی تقسیم مال مشاع انجام می شود که عبارتند از :تقسیم به افراز، تقسیم به تعدیل و تقسیم به رد. که در نوشتارهای بعدی آنی مشاور به بیان نکات حقوقی کاربردی در این موارد پرداخته شده است.

به طور کلی مالک ها یا بر سر تقسیم مال مشاعی با یکدیگر به توافق می رسند یا برای حل و فصل اختلافی که دارند، تقسیم مال مشاعی را از مراجع قضایی درخواست می کنند. اما اگر مال مشاع قابل تقسیم نباشد در این صورت پس از صدور گواهی عدم افراز توسط اداره ثبت هر یک از مالکان (شرکا) می‌توانند دعوای فروش مال مشاع را طرح کنند و از دادگاه تقاضای صدور دستور فروش مال مشاع را بنمایند.

 

در واقع اگر مالکین مال مشاع در خصوص تقسیم یا فروش مال مشاعی به توافق نرسند راهی جز اقدام قانونی و مراجعه به مراجع قضایی نخواهند داشت.

 

با درخواست هر یک از شرکای مال مشاع مبنی بر فروش مال ، دادگاه پس از رسیدگی به موضوع دعوا و احراز لزوم فروش مال مشاعی ، دستور فروش ملک را از طریق مزایده صادر می کند و اجرای احکام دادگاه ملک را به فروش می‌رساند.

 

یک نکته و ادامه نوشتار:

در بخش پرسش و پاسخ سامانه «آنی‌مشاور» صدها پرسش و پاسخ حقوقی کاربردی که مورد سوال شما عزیزان بوده و کارشناسان ما به آن پاسخ داده‌اند را آورده‌ایم و‌ چه بسا پاسخی برای پرسش خود در میان آنها پیدا کنیدامکان جستجو در بین پرسش و پاسخ‌ها را نیز دارید.

برای مراجعه به بخش پرسش و پاسخ روی پیوند زیر بزنید:

 

https://animoshaver.ir/questio

 

سه نکته مهم دعوای فروش مال مشاع

نکته اول : دستور فروش مال مشاع قابل افراز

اگر اداره ثبت ملک مشاع را قابل افراز تشخیص دهد امکان فروش ملک مشاعی به طور کلی وجود ندارد در نتیجه هر یک از شرکا تنها حق فروش سهم خود از ملک که حاصل تقسیم بوده و برای آن سند افرازی صادر شده است را خواهند داشت.

 

نکته دوم: دستور فروش مال مشاع غیرقابل افراز

بعد از اثبات و احراز غیر قابل افراز بودن مال مشاع ، دادگاه طی رسیدگی به دعوای تقسیم ، خرید یا فروش مال مشاع ، بعد از بررسی مدارک و اسناد مالکیت، دستور فروش مال مشاع را صادر خواهد کرد و این دستور به دایره اجرای احکام دادگاه منتقل می‌گردد و پس از طی مراحل قانونی مال مزبور از طریق مزایده به فروش رسیده و قیمت آن بین شرکا به نسبت سهم مشاعی تقسیم می گردد.

 

نکته سوم: فروش مال مشاع بدون اجازه شرکا

هر گونه تصرف حقوقی در مال مشاع مانند اجاره یا فروش ، نیاز به اجازه تمامی مالکان آن دارد بنابراین فروش مال مشاع به صورت کلی ، توسط یکی از شرکا، نوعی فروش مال غیر محسوب می‌شود که در قوانین ایران جرم است. مجازات فروش مال مشاع بدون رضایت سایر شرکا، همان مجازات انتقال و فروش مال غیر است ولی اگر تنها سهم خود را بفروشد این فروش قانونا صحیح است و فقط در تسلیم ملک باید اجازه سایر شرکاء را بگیرد.

 

نمونه رای دادگاه درباره فروش مال مشاع

به درخواست یکی از مالکان مشاعی به منظور جلوگیری ازضرر بیشتر درخواست صدور حکم بر تقسیم مال مشترک و تعیین حصه مالکین مشاعی را داریم خوانده نیزاظهارداشته حاضرم تقسیم شود صرفنظر از اینکه افراز و تفکیک اموالی که سابقه ثبتی دارند با اداره ثبت محل وقوع ملک می باشد با توجه به نظریه کارشناس رسمی دادگستری که مصون از اعتراض باقی مانده باتوجه باینکه ملک را غیرقابل تقسیم وافراز دانسته است بنابراین دادگاه مستندا ًبه ماده 591 قانون مدنی ومواد 519،198 قانون آیین دادرسی مدنی حکم به فروش مال مشاع و تقسیم قیمت آن براساس حصه طرفین ومحکومیت خوانده به پرداخت هزینه دادرسی و پرداخت حق الوکاله وکیل برطبق تعرفه درحق خواهانها صادر واعلام می گردد رای صادره ظرف 20 روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظر در دادگاه تجدیدنظر استان می باشد. ( برگرفته از سامانه ملی آرای قضایی)

 

توصیه می کنیم نوشتار چگونگی اجرای حکم خلع ید از مال مشاعی  را هم مطالعه بفرمایید.

 

شما عزیزان می‌توانید برای وکالت یا دریافت مشاوره حقوقی و یا سفارش تنظیم لایحه و دادخواست ، تنظیم اظهارنامه آنلاین و دفاعیات حقوقی و دریافت دیگر خدمات حقوقی از مشاوران، کارشناسان و وکلای متخصص در «آنی مشاور» از ساعت ۱۰ تا ۱۷ روزهای غیر‌تعطیل شنبه تا چهارشنبه با شماره‌ : 02188326049 و یا 09195663606 با ما تماس بگیرید.

 

همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی و دریافت خدمات حقوقی از طریق پیوند زیر برای شما فراهم می‌باشد.

 

http://animoshaver.ir

دانستنی های مرتبط

نظرات (0)

فرم نظر

طراحی و توسعه : ره وب