برای نخستین بار در ایران "تنظیم خودکار اظهارنامه قضایی" با کمترین هزینه در کوتاه‌ترین زمان در سامانه آنی‌مشاور

آنی مشاور

مشاوره با مشاوران با تجربه و خبره

مشاوره با برترین و خبره‌ترین مشاوران در سریع‌ترین زمان ممکن را به صورت حضوری، تلفنی و نوشتاری در آنی‌ مشاور تجربه خواهید کرد.

عدم ثبت چک در سامانه صیاد چه پیامد هایی دارد؟

۲۳:۵۵ - ۱۳ دی ۱۴۰۳

  • 0
  • 0
  • 190

۱۳

دی

مهمترین اثر عدم ثبت چک در سامانه صیاد اینست که چک دیگر مشمول قانون صدور چک نبوده و دارنده آن از مزایای چک از جمله صدور اجراییه و تعلق خسارت تأخیر تأدیه از تاریخ سررسید چک محروم است

سامانه صیاد

سامانه صیاد سامانه‌ای است که به صورت یکپارچه به منظور نظارت بر صدور دسته‌چک ، حفظ حقوق صادر کننده و دارنده چک با اعتبار سنجی مشتریان ، ارتقای نظم و امنیت مالی در مبادلات بانکی ، کاهش خطرات چک های برگشتی از جمله تشکیل پرونده های قضایی و محکومیت های ناشی از صدور چک بی محل ایجاد شده است و به طور کلی بر صدور چک در کشور نظارت دارد.

 

برابر قانون کسانی که دارای چک برگشتی باشند ممنوع از گرفتن دسته‌چک هستند. اشخاص برای صدور چک مکلفند هویت دریافت‌کننده ، تاریخ و مبلغ چک را با ذکر شناسه چک در سامانه صیاد ثبت کنند.

در ادامه نوشتار به بررسی و  پاسخ به پرسش های مهمی درباره چک ثبت نشده می پردازیم :

 

۱- بعد از صدور گواهی عدم پرداخت و طرح دعوا،  آیا دادگاه مکلف است از بانک مربوطه در خصوص ثبت یا عدم ثبت نام خواهان به عنوان دارنده چک استعلام کند؟

 

با عدم ثبت نام دارنده در سامانه صیاد ، بانک اساساً گواهی عدم پرداخت صادر نمی‌کند، بانک در صورتی به تقاضای دارنده گواهی‌نامه عدم پرداخت صادر می‌کند که نام و مشخصات او در سامانه صیاد ثبت شده باشد.

 

پس اگر بانک گواهی عدم پرداخت صادر کرد، صدور این گواهی‌نامه به معنای ثبت نام و مشخصات دارنده در این سامانه است پس دادگاه تکلیفی به استعلام از بانک در این باره ندارد.

 

۲- در صورتی که نام خواهان به عنوان دارنده چک در سامانه صیاد ثبت نشده باشد، آیا چک از امتیازات قانون یاد شده از جمله صدور اجراییه به درخواست و نیز تعلق خسارت تأخیر تأدیه از تاریخ سررسید چک محروم است؟

 

مهمترین موضوعی که اشخاص باید به آن توجه کنند اینست که چکی که در سامانه ثبت نشده را قبول نکنند بهترین ضمانت اجرا برای چک ثبت ‌نشده همین است زیرا چکی که در سامانه صیاد ثبت نشده باشد اساسا چک و سند تجاری محسوب نمی شود و در صورتی که کسی به عنوان دارنده چک، چنین چکی را به بانک ارائه نماید بانک در قبال آن تکلیفی برای پرداخت پول نخواهد داشت. پس چک ثبت نشده در سامانه صیاد قابلیت نقد شدن ندارد و مسلما قابلیت برگشت زدن را هم نخواهد داشت.

پس این دو نکته مهم را همیشه در نظر داشته باشید:

 

۱- نام دارنده چک باید در سامانه صیاد ثبت شده باشد

۲- صدور چک در وجه حامل ممنوع است

 

پس مهمترین اثر عدم ثبت چک در سامانه صیاد اینست که چک دیگر مشمول قانون صدور چک نبوده و دارنده آن از مزایای چک از جمله صدور اجراییه و تعلق خسارت تأخیر تأدیه از تاریخ سررسید چک محروم است.

 

گفتیم که بانک‌ها نیز مکلفند از پرداخت وجه چک ثبت نشده خودداری نمایند در این صورت صدور و پشت‌نویسی چک نیز بدون درج در سامانه صیاد فاقد اعتبار است.

 

۳- آیا صرف برگشت خوردن چک به نام خواهان برای صدور اجراییه یا ذی‌نفع محسوب شدن خواهان در طرح دعوای کیفری چک کافی است؟

خیر کافی نیست،  مراجع قضایی برای صدور حکم محکومیت برای جرم صدور چک بلامحل جوانب دیگر را نیز در نظر می گیرند به طور کلی برای اینکه خواهان در دعوای کیفری چک ، ذی نفع باشد باید دارنده قانونی چک باشد وضعیت کیفری چک نیز از بابت اینکه چک سفید امضا ، تضمینی یا بابت معامله ای غیر معتبر صادر شده باشد در حکم دادگاه موثر است.

 

برگرفته از نظریه مشورتی شماره 7/1400/915به تاریخ : 1400/09/23.

 

شما عزیزان می‌توانید برای وکالت یا دریافت مشاوره حقوقی و یا سفارش تنظیم لایحه و دادخواست ، تنظیم اظهارنامه آنلاین و دفاعیات حقوقی و دریافت دیگر خدمات حقوقی از مشاوران، کارشناسان و وکلای متخصص در «آنی مشاور» از ساعت ۱۰ تا ۱۷ روزهای غیر‌تعطیل شنبه تا چهارشنبه با شماره‌ : 02188326049 و یا 09195663606 با ما تماس بگیرید.

 

همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی و دریافت برخی خدمات حقوقی از طریق پیوند زیر برای شما فراهم می‌باشد.

http://animoshaver.ir

دانستنی های مرتبط

نظرات (0)

فرم نظر

طراحی و توسعه : ره وب