۲۸
شهریور
دعاوی مرتبط با نظم عمومی کشور و حقوق عمومی مردم مانند جنایات سنگین جرایم عمومی و مسائلی که به نظم عمومی جامعه مربوط میشوند قابل سازش نیستند
سازش یک روش ساده و بصرفه برای پایان دادن به اختلاف است، طرفین دعوا هم پیش از مراجعه به دادگاه و هم پس از طرح دعوا و در تمام مراحل دادرسی می توانند اختلاف خود را مسالمت آمیز و دوستانه حل و فصل کنند.
- آیا همه دعاوی قابل صلح و سازش هستند ؟
- آیا طرفین در تمام دعاوی میتوانند توافق کنند که اختلاف خود را به طریق سازش حل و فصل کنند؟
قانون در این مورد محدودیت هایی تعیین کرده که در این نوشتار به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
نکات حقوقی کاربردی درباره دعاوی غیرقابل سازش
۱- جنبه عمومی جرایم قابلیت صلح و سازش را ندارند ولی جنبه خصوصی جرایم قابل صلح و سازش هستند.
۲- برخی از حقوق قابل اسقاط نیستند در نتیجه در خصوص آنها نمی توان صلح و سازش کرد از جمله: دعاوی و اختلافات مربوط به ولایت قهری ، بطلان نکاح و یا اثبات نسب.
۳- دعوای ورشکستگی چون دارای جنبه عمومی هستند قابلیت سازش ندارند و رسیدگی به این دعاوی با تشریفات خاصی انجام می شود.
۴- در مورد دعاوی مرتبط با اموال عمومی و دولتی امکان صلح و سازش محدود به شرایط خاصی است که عبارتند از: تصویب هیات وزیران و اطلاع مجلس شورای اسلامی
البته در امور مهم و اموری که طرف دعوا خارجی است صرف اطلاع مجلس کافی نیست و تصویب مجلس نیز لازم است.
۵- امور حسبی که جنبه ترافعی ندارند و ماهیت حمایتی دارند مانند حکم حجر، حکم رشد، عزل ولی به دلیل خیانت و یا نصب قیم بدین جهت ، قابل صلح و سازش نیستند اما برخی از امور حسبی که ترافعی هستند ممکن است مورد صلح و سازش قرار بگیرند.
نتیجهگیری
طرفین دعوا با توجه به نکاتی که در این نوشتار بیان شد ابتدا باید به این نکته توجه کنند که دعوای موجود از دعاوی غیرقابل سازش در حقوق ایران نباشد مثلا دعاوی مرتبط با نظم عمومی کشور و حقوق عمومی مردم مانند جنایات سنگین، جرایم عمومی و مسائلی که به نظم عمومی جامعه مربوط میشوند، قابل سازش نیستند. یا دعاوی مربوط به حقوق مردم که غیرقابل اسقاط هستند مانند حق دفاع از خود در دعاوی کیفری، یا حقوق مربوط به احوال شخصیه مانند نسب ، قابل سازش نیستند.
بهطور کلی دعاوی مدنی و مالی بیشترین امکان سازش را دارند، در حالی که دعاوی کیفری و حقوق عمومی در این باره با محدودیتهای بیشتری از طرف قانونگذار مواجه شده اند.
شما عزیزان میتوانید برای وکالت یا دریافت مشاوره حقوقی و یا سفارش تنظیم لایحه و دادخواست ، تنظیم اظهارنامه آنلاین و دفاعیات حقوقی و دریافت دیگر خدمات حقوقی از مشاوران، کارشناسان و وکلای متخصص در «آنی مشاور» از ساعت ۱۰ تا ۱۷ روزهای غیرتعطیل شنبه تا چهارشنبه با شماره : 02188326049 و یا 09195663606 با ما تماس بگیرید.
همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی و دریافت برخی خدمات حقوقی از طریق پیوند زیر برای شما فراهم میباشد.
صفحه اجتماعی
نظرات (0)
فرم نظر