۰۸
اردیبهشت
اگر یکی از مراحل قانونی لازم برای تفکیک ملک مشاعی انجام نگیرد ذی نفع می تواند دعوای ابطال سند در مورد ملک مشاعی را در مراجع قضایی طرح نماید
تعریف ملک مشاع
ملک مشاع ملکی است که مالکیت عرصه و اعیان آن بین دو یا چند نفر مشترک بوده و هر یک از بخشهای ملک نیز تحت مالکیت آنها باشد. در اصطلاح قانونی نیز به این نوع مالکیت “اشاعه” گفته میشود.
مراحل تفکیک ملک مشاع
پس از درخواست تفکیک و ثبت سند مالکیت توسط هر یک از مالکین ، شرایط ملک مشاعی توسط کارشناسان مورد بررسی قرار می گیرد بعد از آن درباره تفکیک ملک مشاع تصمیم گیری خواهد شد.
ملک مشاع باید از نظر سند ثبتی جریان مشخصی داشته باشد پس اگر ملک مزبور مشکلی از لحاظ تفکیک یا مجاورت با املاک دیگر داشته باشد، قابل تفکیک نیست.
در صورتی که تفکیک ملک مشاع از طرف نماینده اداره ثبت تایید شود ، پرونده به قسمت نقشه برداری برای برداشت پلان های لازم ارجاع داده می شود.
نقشه برداری و ارزیابی ملک مشاع باید در حضور شرکا انجام شود و برای این کار امضای آنها هم لازم است.
در مرحله بعد تصمیم به تفکیک ملک به تمامی مالکان مشاعی ابلاغ می شود آنها ۱۰ روز فرصت دارند تا اعتراض خود را به مراجع قانونی اعلام کنند.
در نهایت پس از تایید تفکیک ، سند فعلی ملک مشاعی باطل می شود و به عبارتی ملک افراز شده و برای هر یک از مالکان سند های جدا صادر و ارسال خواهد شد.
و به این صورت تفکیک قانونی در مورد این ملک انجام می گیرد.
دعوای ابطال سند ملک مشاعی
اگر یکی از مراحل قانونی لازم برای تفکیک ملک مشاعی انجام نگیرد ، ذی نفع می تواند دعوای ابطال سند در مورد ملک مشاعی را در مراجع قضایی طرح نماید.
پس بدون تفکیک قانونی، براساس مواد ۱۴۷ و ۱۴۸ قانون ثبت اسناد واملاک، اسناد تفکیکی معتبر نبوده و قابلیت ابطال دارند.
بند ۲ ماده ۱۴۷ قانون ثبت در مورد تفکیک ملک مشاع
هرگاه انتقال (اعم از رسمی یا عادی) به نحو مشاع و تصرف به صورت مفروز بوده و بین متصرف و مالک مشاعی توافق باشد پس از کارشناسی و تهیه نقشه کلی ملک و انعکاس قطعه مورد تصرف در آن و احراز تصرف بلامنازع مشروط بر اینکه مقدار تصرف از سهم فروشنده در کل ملک بیشتر نباشد و سایر مالکین هم مراتب را تایید کنند رئیس ثبت دستور تعیین حدود و حقوق ارتفاقی مورد تقاضا و باقیمانده را به منظور صدور سند مالکیت مفروزی خواهد داد و الا عملیات ثبتی به صورت مشاع ادامه مییابد و در صورت عدم دسترسی به مالکین مشاعی یا وصول اعتراض، مراتب به هیات حل اختلاف موضوع ماده ۲ قانون ثبت ارجاع میشود.
پرسش و پاسخ نشست قضایی درباره ابطال سند ملک مشاعی که تفکیک غیر قانونی شده:
تفکیک ملک مشاع باید بر اساس اصول و قوانین مربوطه انجام گیرد به عبارتی تفکیک باید قانونی باشد.
در صورتی که درباره ملک مشاع بدون این که تفکیک قانونی انجام گیرد اسناد تفکیکی براساس مواد ۱۴۷ و ۱۴۸ قانون ثبت اسناد و املاک صادر گردیده باشد ؛
آیا دعوای ابطال سند پذیرفته می شود یا فقط باید به رای هیات حل اختلاف اعتراض نمود؟
(در هر حوزه ثبتی هیات یا هیاتهایی به عنوان هیات حل اختلاف در ثبت تشکیل میشود که قابلیت تفکیک املاک مشاعی را تعیین می کند)
نظر هیئت عالی
با توجه به اینکه بیاعتباری تصمیم هیأت موضوع ماده ۱۴۷ اصلاحی قانون ثبت از سوی خواهان به عنوان یکی از اسباب استحقاق وی به بطلان سند مالکیت قید میشود، دلیلی بر امتناع از استماع چنین دعوایی وجود ندارد. بنابراین در چنین مواردی دعوای ابطال سند باید مطرح شود به شرطی که مهلت های مقرر قانونی برای اعتراض گذشته باشد بنابراین تنها راه، ابطال سند صادره است.
شما عزیزان میتوانید برای انجام وکالت یا دریافت مشاوره حقوقی و یا سفارش تنظیم لایحه و دادخواست ، اظهارنامه آنلاین و دفاعیات حقوقی و دریافت دیگر خدمات حقوقی از مشاوران، کارشناسان و وکلای متخصص در «آنی مشاور» از ساعت ۱۰ تا ۱۷ روزهای غیرتعطیل شنبه تا چهارشنبه با شماره : 02188326049 و یا 09195663606 تماس حاصل فرمایید.
همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی و دریافت برخی خدمات حقوقی از طریق لینک زیر برای شما فراهم میباشد.
صفحه اجتماعی
نظرات (0)
فرم نظر