برای نخستین بار در ایران "تنظیم خودکار اظهارنامه قضایی" با کمترین هزینه در کوتاه‌ترین زمان در سامانه آنی‌مشاور

آنی مشاور

مشاوره با مشاوران با تجربه و خبره

مشاوره با برترین و خبره‌ترین مشاوران در سریع‌ترین زمان ممکن را به صورت حضوری، تلفنی و نوشتاری در آنی‌ مشاور تجربه خواهید کرد.

سه نکته کاربردی درباره دعوای رفع ممانعت از حق

۲۳:۵۱ - ۲۸ تیر ۱۴۰۳

  • 0
  • 0
  • 254

۲۸

تیر

یکی از دعاوی مهمی که برای اشخاص در رابطه با املاک و اموال غیر منقول آنها پیش می آید دعوای ممانعت از حق است که یکی از دعاوی تصرف می باشد

 

دعاوی تصرف سه دسته هستند:

۱- دعوای تصرف عدوانی

۲- دعوای مزاحمت از حق

۳- دعوای ممانعت از حق

 

آنی مشاور در نوشتارهای خود تمامی نکات حقوقی مربوط به دعاوی تصرف را بیان کرده و در این نوشتار نیز نکات حقوقی برجسته ای درباره دعوای رفع ممانعت از حق را مورد بررسی قرار داده است.

 

دعوای رفع ممانعت از حق

تعریف دعوای رفع ممانعت از حق در ماده ۱۵۹ قانون آیین دادرسی مدنی: "دعوای ممانعت از حق عبارت است از ‌تقاضای کسی که رفع ممانعت از حق ارتفاق یا حق انتفاع خود را در ملک دیگری بخواهد."

 

وقتی شرایطی پیش بیاید که دارنده حق انتفاع یا ارتفاق در یک ملک ، نتواند از حق خود استفاده کند قانونا می تواند با طرح دعوای رفع ممانعت از حق ، خواسته خود را مطالبه کند. مثلا کسی که صاحب حق عبور از زمینی است و صاحب زمین اجازه عبور ندهد و مانع عبور او شود دارنده حق ارتفاق می تواند در قبال او دعوای ممانعت از حق مطرح کرد.

 

سه نکته کاربردی درباره دعوای رفع ممانعت از حق

نکته اول: نحوه اثبات ممانعت از حق

کسی که دعوای ممانعت از حق طرح می کند لزوما نباید صاحب ملک باشد تنها کافیست نسبت به ملک دارای حق انتفاع یا ارتفاق باشد علاوه بر این ، خواهان دعوای ممانعت از حق، باید سابقه تصرف در ملک مزبور را داشته و بتواند آن را ثابت کند و استفاده صاحب حق انتفاع یا ارتفاق از ملک برای دادگاه محرز باشد. پس ارائه سند مالکیت مبنی بر حق انتفاع یا ارتفاق لازم نیست.

 

نکته دوم : دعوای مزاحمت با ممانعت از حق تفاوت هایی دارد

در ممانعت از حق ، صاحب ملک مانع استفاده صاحب حق انتفاع یا ارتفاق می شود و به طور کلی حق استفاده یا عبور از ملک را سلب می کند. و اقدامش با مزاحمت تفاوت دارد .به عنوان مثال وقتی صاحب زمین در ملکش دیوار می کشد و راه عبور صاحب حق ارتفاق را کاملا می بندد ممانعت از حق کرده اما اگر تنها یک حفره یا شیار در زمینش ایجاد کند طوری که برای صاحب حق ارتفاق مزاحمت ایجاد کند و برای عبور از آنجا به زحمت بیافتد مزاحمت از حق رخ داده است.

در مزاحمت، مال مورد نظر از ید شخص صاحب حق خارج نمی شود تنها اعمال مزاحم، مشکلاتی در تصرفات صاحب حق ایجاد می کند ولی در ممانعت مال مورد نظر دیگر در دسترس صاحب حق نیست.

 

نکته و ادامه نوشتار:

در بخش پرسش و پاسخ سامانه «آنی‌مشاور» صدها پرسش و پاسخ حقوقی کاربردی درباره دعاوی تصرف که مورد سوال شما عزیزان بوده و کارشناسان ما به آن پاسخ داده‌اند را آورده‌ایم و‌ چه بسا پاسخی برای پرسش خود در میان آنها پیدا کنید. امکان جستجو در بین پرسش و پاسخ‌ها را نیز دارید.

برای مراجعه به بخش پرسش و پاسخ روی پیوند زیر بزنید:

https://animoshaver.ir/question

 

نکته سوم : ارکان اصلی دعوای ممانعت از حق

سبق استفاده از حق ، خارج شدن ملک از تصرف خواهان بدون رضایت او و یا از راه غیر قانونی و ممانعت از استفاده خواهان از حقوق انتفاع یا ارتفاق از ارکان این دعواست. پس اگر خوانده دعوا ثابت کند که کلیه حقوق ملک با رضایت خواهان یا در قالب یک قرارداد به صورت قانونی به او منتقل شده خواهان حقی نخواهد داشت.

 

برای آگاهی بیشتر درباره دعاوی تصرف توصیه می کنیم نوشتار  چند نکته مهم درباره تصرف عدوانی را نیز مطالعه بفرمایید.

 

شما عزیزان می‌توانید برای انجام وکالت یا دریافت مشاوره حقوقی و یا سفارش تنظیم لایحه و دادخواست ،تنظیم اظهارنامه آنلاین و دفاعیات حقوقی و دریافت دیگر خدمات حقوقی از مشاوران، کارشناسان و وکلای متخصص در «آنی مشاور» از ساعت ۱۰ تا ۱۷ روزهای غیر‌تعطیل شنبه تا چهارشنبه با شماره‌ : 02188326049 و یا 09195663606 تماس حاصل فرمایید. همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی و دریافت برخی خدمات حقوقی از طریق لینک زیر برای شما فراهم می‌باشد.

 

http://animoshaver.ir

 

دانستنی های مرتبط

نظرات (0)

فرم نظر

طراحی و توسعه : ره وب