۲۶
اردیبهشت
خواهان دعوای ابطال سند رسمی یا اعلام بطلان سند رسمی انتقال ابتدا باید تقاضای صدور حکم به ابطال یا اعلام بطلان آن عمل حقوقی منتهی به صدور سند رسمی را به عمل آورد و بعد از تحقق این خواسته مبادرت به اقامه دعوای ابطال سند مالکیت نماید
دعوای ابطال سند رسمی
در مواردی مانند جعل سند ، معاملات معارض ، فقدان شرایط اساسی صحت معاملات و ... می توان دعوای ابطال سند رسمی را طرح نمود. در مواردی هم که شرایط قانونی تنظیم سند رسمی رعایت نشده یا سند توسط مرجع فاقد صلاحیت تنظیم شده باشد ذی نفع می تواند ابطال سند رسمی را از دادگاه مطالبه کند.
همچنین ممکن است سند رسمی در نتیجه یک قرارداد تنظیم شده باشد مثلا بعد از عقد بیع و انتقال مالکیت، سند مالکیت تنظیم و صادر شود اما فروشنده یا خریدار بنا به دلایل قانونی و مدارک موجود پی به بطلان بیع ببرند مثلا عدم اهلیت یکی از طرفین ثابت شود یا موضوع معامله مستحق للغیر درآید یا طرف قرارداد مال غیر را انتقال داده باشد و ... در این صورت با دو موضوع مواجه می شویم یکی بطلان بیع و دومی بطلان سند مالکیت.
در چنین مواردی آیا می توان تنها دعوای ابطال سند مالکیت طرح کرد و آیا رسیدگی به این دعوا در مراجع قضایی پذیرفته می شود؟ یا ابتدا باید دعوای بطلان بیع را طرح کرد ؟ و اگر بطلان بیع ثابت شد دعوای ابطال سند رسمی مالکیت را طرح نمود؟
در این فرض در واقع دلیل و مبنای ابطال سند رسمی ، بطلان بیع است پس اگر بطلان بیع ثابت نشود و بیع صحیح باشد نمی توان به این دلیل دعوای ابطال سند رسمی طرح کرد بنابراین لازمه طرح دعوای ابطال سند رسمی مالکیت اثبات بطلان بیع است در غیر این صورت دعوای مزبور قابلیت طرح و رسیدگی نخواهد داشت.
پرسش و پاسخ حقوقی قضات در نشست قضایی
شخصی دعوی ابطال سند رسمی انتقال ملکی را تقدیم دادگاه می کند که منشاء صدور سند رسمی ، عقد بیع بوده است؛
آیا رسیدگی به دعوی ابطال سند رسمی مستلزم رسیدگی به دعوی بطلان بیع است؟
چنانچه خواهان صرفاً دادخواست ابطال سند رسمی داده باشد تصمیم دادگاه چیست؟
نظر هیئت عالی
با توجه به اینکه دعوای ابطال سند یا اعلام بطلان آن ممکن است مربوط به یک عمل حقوقی باشد (مانند فقدان شرایط اساسی صحت معامله یا وجود شرط فاسد و باطل و مفسد و مبطل عقد یا قرارداد غیرقانونی باشد یا احد از طرفین فاقد اهلیت لازم در انعقاد قرارداد باشد)، یا اینکه مربوط به ثبت ملک باشد (مثلاً تعارض در اسناد) و یا اینکه عمل حقوقی ایجاد کننده یک ماهیت حقوقی تحت عنوان مثلاً عقد بیع باشد؛ بنابراین خواهان دعوای ابطال سند رسمی یا اعلام بطلان سند رسمی انتقال، ابتدا باید تقاضای صدور حکم به ابطال یا اعلام بطلان آن عمل حقوقی منتهی به صدور سند رسمی را به عمل آورد و بعد از تحقق این خواسته، مبادرت به اقامه دعوای ابطال سند مالکیت نماید؛ گرچه طرح دو خواسته مذکور در یک دادخواست با رعایت ترتیب دو خواسته مذکور در ستون خواسته و متن دادخواست بلامانع و قابلیت رسیدگی دارد.
(برگرفته از نظرات حقوقی قضات در نشست قضایی)
اگر در معاملات خود با چنین موردی مواجه شدید لازم است قبل از هر اقدامی با مشاور یا وکیل متخصص در حوزه قراردادها و دعاوی ثبتی و ملکی ، مشاوره داشته باشید و با آگاهی کامل از راهکارهای قانونی مشکل حقوقی خود را حل و فصل کنید.
شما عزیزان میتوانید برای انجام وکالت یا دریافت مشاوره حقوقی و یا سفارش تنظیم لایحه و دادخواست ،تنظیم اظهارنامه آنلاین و دفاعیات حقوقی و دریافت دیگر خدمات حقوقی از مشاوران، کارشناسان و وکلای متخصص در «آنی مشاور» از ساعت ۱۰ تا ۱۷ روزهای غیرتعطیل شنبه تا چهارشنبه با شماره : 02188326049 و یا 09195663606 تماس حاصل فرمایید. همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی و دریافت برخی خدمات حقوقی از طریق لینک زیر برای شما فراهم میباشد.
نظرات (0)
فرم نظر