برای نخستین بار در ایران "تنظیم خودکار اظهارنامه قضایی" با کمترین هزینه در کوتاه‌ترین زمان در سامانه آنی‌مشاور

آنی مشاور

مشاوره با مشاوران با تجربه و خبره

مشاوره با برترین و خبره‌ترین مشاوران در سریع‌ترین زمان ممکن را به صورت حضوری، تلفنی و نوشتاری در آنی‌ مشاور تجربه خواهید کرد.

دعوای ابطال سند مالکیت

۱۰:۵۸ - ۰۹ اردیبهشت ۱۴۰۳

  • 0
  • 0
  • 394

۰۹

اردیبهشت

 در صورتی که ملک مغایر قانون به ثبت رسـیده و یا بر خلاف قانون انتقال یافته باشد، ذینفع نسبت به آن می تواند دعوای ابطال سند را در محاکم عمومی مطرح نماید

یکی از موارد محرز در اثبات مالکیت یک شخص نسبت به ملکی داشتن سند مالکیت است. به عبارتی مالک کسی است که ملک به اسم او ثبت شده یا ملک به او منتقل شده یا به او ارث رسیده باشد.

 

 به طور کلی چون سند رسمی در سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به صورت رسمی و قانونی تنظیم و صادر می شود ، از اعتبار قانونی بالایی برخوردار بوده و در نتیجه در مقام دعوا یا دفاع هم قابل استناد می باشد.

 

موضوعی که در این نوشتار مورد بررسی قرار دادیم امکان استماع دعوای ابطال سند مالکیت است، آیا می توان سند مالکیت کسی را باطل کرد!؟

اگر با این ادعا دعوایی طرح کنیم مراجع قضایی و دادگاه ها چنین دعوایی را می پذیرند؟ و به آن رسیدگی می کنند؟

 

اولین شرط رسمیت و اعتبار یک سند ، ثبت قانونی ملک است. پس اصولاً اگر سند مالکیت به صورت قانونی و توسط مراجع صلاحیت دار ثبت شود و یا به طریق قانونی انتقال ، ثبت شده باشد اعتبار قانونی دارد.

 

توجه داشته باشید که ممکن است حتی به درخواست صاحب سند یا به دلیل انتقال مالکیت و یا حتی به حکم دادگاه، سند رسمی باطل شود.

موارد بطلان سند رسمی

۱- صوری و غیرواقعی بودن سند رسمی

۲- جعلی بودن سند رسمی

۳- معامله معارض

۴- محجور بودن شخص طرف معامله

۵- توقیف یا بازداشت بودن ملک موضوع معامله

با احراز هر یک از موارد بیان شده ذینفع می تواند در مراجع صلاحیت دار قضایی طرح دعوای ابطال سند مالکیت نماید.

 

در این بخش به بیان نظریه قضات در نشست قضایی در این باره می پردازیم:

 

آیا دعوای ابطال سند مالکیت قابل استماع است؟

 

 آیا دادگاه می تواند اقدام به صدور رای بـر ابطال سند مالکیت نماید؟

 

نظر هیئت عالی قضات در نشست‌ قضایی

از آنجایی که برابر ماده ۲۲ قانون ثبت کـه مقـرر مـیدارد:

 «همین که ملکی مطابق قانون در دفتر املاک به ثبت رسیده باشـد، دولـت فقـط کسی راکه ملک به اسم او ثبت شده و یا کسی را که ملک مزبور به او منتقل گردیده و ایـن انتقال نیز در دفتر املاک به ثبت رسیده یا اینکه ملک مزبور از مالک رسـمی از طریـق ارث به او رسیده باشد مالک خواهد شناخت...».

 

در نتیجه در صورتی که ملک مغایر قانون به ثبت رسـیده و یا بر خلاف قانون انتقال یافته باشد، ذینفع نسبت به آن می تواند دعوای ابطال سند را در محاکم عمومی مطرح نماید.

 

بنابراین با ارائه اسناد و مدارک کافی مبنی بر بطلان سند مالکیت، دعوای ابطال سند مالکیت قابل استماع است و دادگاه می تواند اقدام به صدور رای بـر ابطال سند مالکیت نماید.

 

 

شما عزیزان می‌توانید برای انجام وکالت یا دریافت مشاوره حقوقی و یا سفارش تنظیم لایحه و دادخواست و دفاعیات حقوقی و دریافت دیگر خدمات حقوقی پیرامون موضوعات و پرونده‌های حقوقی مرتبط با این نوشتار از مشاوران، کارشناسان و وکلای متخصص در «آنی مشاور» از ساعت ۱۰ تا ۱۷ روزهای غیر‌تعطیل شنبه تا چهارشنبه با شماره‌ : 02188326049 و یا 09195663606 تماس حاصل فرمایید.

 

همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی و دریافت برخی خدمات حقوقی از طریق لینک زیر برای شما فراهم می‌باشد:

 

http://animoshaver.ir

دانستنی های مرتبط

نظرات (0)

فرم نظر

طراحی و توسعه : ره وب