برای نخستین بار در ایران "تنظیم خودکار اظهارنامه قضایی" با کمترین هزینه در کوتاه‌ترین زمان در سامانه آنی‌مشاور

آنی مشاور

مشاوره با مشاوران با تجربه و خبره

مشاوره با برترین و خبره‌ترین مشاوران در سریع‌ترین زمان ممکن را به صورت حضوری، تلفنی و نوشتاری در آنی‌ مشاور تجربه خواهید کرد.

دعاوی قابل سازش در حقوق ایران

۱۸:۲۱ - ۲۸ شهریور ۱۴۰۳

  • 0
  • 0
  • 117

۲۸

شهریور

موضوع اختلاف باید از دعاوی باشد که در حقوق ایران از دعاوی قابل سازش محسوب شود تا طرفین بتوانند درباره آن مصالحه و سازش کنند

سازش چیست؟

سازش به معنی به توافق رسیدن دو طرف دعوا ، برای حل اختلاف موجود به‌ صورت دوستانه و بدون دخالت دادگاه است.

طرفین دعوا معمولا برای جلوگیری از طولانی شدن مراحل دادرسی و کاهش هزینه‌های قضایی در دعاوی حقوقی و مالی خود با هم سازش می کنند.

 

در قانون آیین دادرسی مدنی احکام سازش به عنوان یکی از روش‌های حل اختلاف آمده است بر همین اساس ، طرفین می‌توانند قبل از طرح دعوا یا در حین دادرسی، دعوای خود را به شکل دوستانه حل‌وفصل کنند. در نتیجه ، هم در خارج از دادگاه و هم در حین رسیدگی قضایی در دادگاه می توان سازش کرد.

 

همان طور که بیان شد دعاوی قابل سازش هم مثل سایر اعمال حقوقی احکامی دارد که توجه به آنها ضروریست در نتیجه تصمیم به صلح و سازش با طرف دعوا ، بدون آگاهی از قوانین و حقوق قانونی خود به ضرر شما تمام خواهد شد. برای حفظ حقوق خود و آگاهی از آثار سازش ، توصیه ما به شما دریافت  مشاوره حقوقی از مشاوران و وکلای مجرب و متخصص آنی مشاور می باشد.

برای بررسی بیشتر موضوع در این بخش از نوشتار انواع سازش در دعاوی را مورد بررسی قرار می دهیم.

 

 انواع سازش در دعاوی

۱-سازش خارج از دادگاه :

طرفین دعوا وقتی اختلاف پیدا کردند می‌توانند قبل از مراجعه به دادگاه، با هم توافق کنند که اختلاف خود را با سازش حل کنند. در این صورت نیازی به دخالت قاضی نیست اما توجه داشته باشید که توافق حاصله برای طرفین الزام‌آور خواهد بود.

 

۲-سازش در دادگاه :

اگر در نتیجه اختلاف پیش آمده طرفین  به دادگاه مراجعه کرده باشند با این وجود همچنان می توانند در هر مرحله از دادرسی که هستند توافقنامه‌ای میان خود تنظیم نموده و به قاضی تقدیم کنند. در این صورت در دادگاه سازش‌نامه‌ای تنظیم می‌شود که دارای آثار حکم قطعی بوده و لازم‌الاجرا است.

 

شرایط سازش

اختیاری بودن سازش

سازش یک توافق دوطرفه است و هیچ‌ کدام از طرفین دعوا نمی‌تواند طرف دیگر را مجبور به سازش کند پس طرفین باید با خواست و اراده خود سازش کنند.

 

قابل سازش بودن موضوع

موضوع اختلاف باید از دعاوی باشد که در حقوق ایران از دعاوی قابل سازش محسوب شود. (دعاوی حقوقی و مالی) مثلا دعاوی مانند دعاوی کیفری مهم یا حقوق غیرقابل اسقاط، قابل سازش نیستند. که در ادامه نوشتار به توضیح کامل این موضوع و بررسی دعاوی قابل سازش خواهیم پرداخت.

معمولا دعاوی حقوقی و مالی قابل سازش هستند، بجز دعاوی خاصی که قانون اجازه سازش در آنها را نمی‌دهد. که در نوشتارهای بعدی آنی مشاور به بررسی دعاوی مزبور خواهیم پرداخت . در این بخش به مهمترین دعاوی قابل سازش اشاره می‌کنیم:

 

۱- دعاوی مالی

تمام دعاوی مربوط به اموال منقول و غیرمنقول، مانند مطالبه وجه، مطالبه اجاره‌بها، اختلافات مالکی و ... قابل سازش هستند.

 

۲- دعاوی مرتبط با قراردادها

اختلافات مرتبط با قراردادهای خصوصی مثل قراردادهای خرید و فروش، اجاره، مشارکت و... قابل سازش هستند.

 

۳- دعاوی خانوادگی

برخی از دعاوی خانوادگی، مانند نفقه، مهریه، حضانت فرزندان و توافق بر سر حق ملاقات، قابل سازش هستند. اما برخی از دعاوی خانوادگی هستند که ممنوع از سازش اند.

 

۴- دعاوی تجاری

اختلافات تجاری بین تجار و شرکت‌ها ، مربوط به قراردادهای تجاری و دعاوی اسناد تجاری مثل چک و سفته قابل سازش هستند اما دعاوی ورشکستگی چون ارتباط مستقیم با نظم عمومی دارند قابل سازش نیستند.

 

۵- دعاوی ناشی از مسئولیت مدنی

اختلافات ناشی از خسارات و ضررهای مالی یا بدنی قابل سازش هستند به عبارتی دیگر جنبه خصوصی دعاوی کیفری (جرایم) قابل سازش هستند اما جنبه عمومی جرایم به هیچ عنوان قابل سازش نیستند.

 

۶- دعاوی مرتبط با مالکیت فکری

اختلافات مربوط به حق کپی‌رایت، علامت تجاری، اختراع و ... قابل سازش هستند.

 

نتیجه‌گیری

سازش به عنوان یکی از راه‌های مناسب برای حل‌وفصل سریع اختلافات و صرفه جویی در هزینه‌ها و زمان و کاهش پرونده های دستگاه قضایی شناخته می‌شود . پس از سازش، نیازی به صدور رای دادگاه بر اساس دلایل و مستندات قانونی نبوده و اختلاف بر اساس توافق حل می‌شود. مهمترین اثر سازش خاتمه دعواست پس از سازش دادگاه حکم سازش (گزارش اصلاحی) را صادر می‌کند و این حکم مثل یک رای قطعی بوده و لازم‌الاجراست.

 

شما عزیزان می‌توانید برای وکالت یا دریافت مشاوره حقوقی و یا سفارش تنظیم لایحه و دادخواست ، تنظیم اظهارنامه آنلاین و دفاعیات حقوقی و دریافت دیگر خدمات حقوقی از مشاوران، کارشناسان و وکلای متخصص در «آنی مشاور» از ساعت ۱۰ تا ۱۷ روزهای غیر‌تعطیل شنبه تا چهارشنبه با شماره‌ : 02188326049 و یا 09195663606 با ما تماس بگیرید.

همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی و دریافت برخی خدمات حقوقی از طریق پیوند زیر برای شما فراهم می‌باشد.

 

 

http://animoshaver.ir

 

دانستنی های مرتبط

نظرات (0)

فرم نظر

طراحی و توسعه : ره وب