برای نخستین بار در ایران "تنظیم خودکار اظهارنامه قضایی" با کمترین هزینه در کوتاه‌ترین زمان در سامانه آنی‌مشاور

آنی مشاور

مشاوره با مشاوران با تجربه و خبره

مشاوره با برترین و خبره‌ترین مشاوران در سریع‌ترین زمان ممکن را به صورت حضوری، تلفنی و نوشتاری در آنی‌ مشاور تجربه خواهید کرد.

تفاوت بطلان معامله با ابطال معامله

۱۵:۴۶ - ۲۶ خرداد ۱۴۰۳

  • 0
  • 0
  • 527

۲۶

خرداد

در صورتی که عیب یا نقصی در قرارداد وجود داشته باشد و مقررات قانونی در تنظیم قرارداد و معامله ناشی از آن رعایت نشده باشد می توان بطلان معامله را درخواست کرد

 

در این نوشتار به بیان نکات برجسته حقوقی درباره تفاوت بطلان معامله با ابطال معامله و اثر بطلان و ابطال معامله بر اسناد رسمی تنظیم شده در آن معاملات می پردازیم.

 

موارد بطلان معامله

۱- اشتباه در نوع عقد

۲- اشتباه در موضوع معامله

۳- اشتباه در طرف معامله

۴- نداشتن قصد در معامله

۵- عدم اهلیت هر یک از طرفین

۶- نامشروع بودن جهت معامله

 

برابر رأی وحدت رویه ۸۱۱ هیأت عمومی دیوان عالی کشور، مستحق للغیر درآمدن مورد معامله نیز یکی از موارد صدور حکم بر بطلان معامله می باشد.

 

دعوای بطلان معامله

در صورتی که عیب یا نقصی در قرارداد وجود داشته باشد و مقررات قانونی در تنظیم قرارداد و معامله ناشی از آن رعایت نشده باشد می توان بطلان معامله را درخواست کرد. با اثبات بطلان معامله ، سند رسمی مربوط به آن هم باطل می شود.

 

مثلا در معامله یک قطعه زمین طرفین ، قرارداد را امضا کرده و سند مالکیت هم بنام خریدار منتقل می شود اما بعدا محرز می شود که معامله یادشده به صورت قانونی انجام نشده و شرایط صحت معامله را ندارد مثلا یکی از طرفین ، اهلیت انجام معامله را نداشته یا معامله به منظور هدفی نامشروع انجام شده ... در این صورت لازمه برهم زدن معامله و اعلام بطلان آن ، درخواست ابطال سند رسمی مالکیت از دادگاه شایسته است.

 

بعد از طی مراحل اداری و قانونی ، با اثبات بطلان معامله ، سند مالکیت نیز باطل می شود.

 

دعوای ابطال معامله

در قراردادی که به صورت صحیح واقع شده و شرایط اساسی صحت معاملات را دارد و طرفین نیز آن را امضا کرده‌اند اما در ادامه به دلایل قانونی آن قرارداد دچار خدشه شود و به نوعی موضوع قرارداد منتفی شود ، شخصی که خواهان بی اعتباری آن معامله یا قرارداد است باید دعوای خود را با عنوان ابطال معامله یا ابطال سند یا ابطال قرارداد مطرح کند.

 

همانند آنکه در یک قرارداد اجاره مال مورد اجاره تلف می شود در نتیجه ، موضوع اجاره منتفی می گردد و موجر برای احقاق حقوق قانونی خود می تواند دعوای ابطال قرارداد اجاره را طرح نماید. پس از رسیدگی به موضوع، دادگاه رای به ابطال قرارداد خواهد داد.

 

نکته و ادامه نوشتار:

در بخش پرسش و پاسخ سامانه «آنی‌مشاور» صدها پرسش و پاسخ حقوقی کاربردی درباره قراردادها و بطلان و ابطال معاملات که مورد سوال شما عزیزان بوده و کارشناسان ما به آن پاسخ داده‌اند را آورده‌ایم و‌ چه بسا پاسخی برای پرسش خود در میان آنها پیدا کنید. امکان جستجو در بین پرسش و پاسخ‌ها را نیز داریدبرای مراجعه به بخش پرسش و پاسخ روی پیوند زیر بزنید:

https://animoshaver.ir/question

 

 

بطلان اجاره یا ابطال اجاره ؟

برای روشن شدن موضوع این نوشتار بطلان قرارداد اجاره و ابطال قرارداد اجاره را بررسی می کنیم؛

 

بطلان قرارداد اجاره به این معناست که قرارداد اجاره از ابتدا شرایط اساسی صحت معامله را نداشته است یعنی هیچ اثر حقوقی بر قرارداد مترتب نشده است.

 

همانند آنکه موجر یا مستأجر، قصد و رضا نداشته باشند و یا عین مستاجره در زمان انعقاد قرارداد وجود نداشته باشد یا تلف شده باشد. پس چنین قراردادی از ابتدا باطل بوده است. در صورت طرح دعوا، دادگاه رای به بطلان اجاره نامه خواهد داد.

 

ابطال قرارداد اجاره

ابطال قرارداد اجاره یا همان انفساخ قرارداد اجاره در شرایطی محقق می شود که قرارداد اجاره در ابتدا شرایط اساسی صحت معاملات را داشته ولی در حین اجرا و در طول مدت قرارداد بنا به دلایلی از جمله تلف شدن عین مستاجره ، قرارداد اثر حقوقی خود را از دست داده است. در این صورت مستاجر حق دارد انفساخ یا ابطال قرارداد اجاره را درخواست کند و دادگاه پس از بررسی و احراز شرایط ، رای به ابطلان اجاره نامه خواهد داد.

 

با نگرش به این اینکه تنظیم قراردادها یک امر تخصصی حقوقی است و برای تنظیم یک قرارداد صحیح و قانونی به دانش حقوقی و تخصصی نیاز است پیشنهاد می شود برای تنظیم قراردادهای خود از وکیل قراردادها یا کارشناس و مشاور حقوقی بر روی سامانه حقوقی «آنی مشاور» رهنمود و مشاوره بگیرید و با آگاهی کامل از حقوق و تکالیف قانونی خود معامله کنید.

 

توصیه می کنیم نوشتار ابطال بیع در صورت مستحق للغیر درآمدن مبیع  را نیز مطالعه بفرمایید.

 

شما عزیزان می‌توانید برای وکالت یا دریافت مشاوره حقوقی و یا سفارش تنظیم لایحه و دادخواست ، تنظیم اظهارنامه آنلاین و دفاعیات حقوقی و دریافت دیگر خدمات حقوقی از مشاوران، کارشناسان و وکلای متخصص در «آنی مشاور» از ساعت ۱۰ تا ۱۷ روزهای غیر‌تعطیل شنبه تا چهارشنبه با شماره‌ : 02188326049 و یا 09195663606 تماس بگیرید.

 

همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی و دریافت برخی خدمات حقوقی از طریق لینک زیر برای شما فراهم می‌باشد.

 

http://animoshaver.ir

دانستنی های مرتبط

نظرات (0)

فرم نظر

طراحی و توسعه : ره وب