۰۹
مهر
در دعاوی کیفری مرتبط با چک رضایت شاکی نقش مهمی دارد اگر شاکی از شکایت خود صرفنظر کرده و رضایت دهد، امکان مختومه شدن پرونده وجود دارد
در قوانین ایران هر دعوایی از دو جنبه خصوصی و عمومی قابلیت پیگیری دارد. در برخی از جرایم علاوه بر بزه دیده به جامعه نیز ضرر وارد می شود در این موارد دادسرا به نمایندگی از جامعه وارد عمل شده و جرم ارتکابی را از جنبه عمومی پیگیری می نماید. در اصل تمامی جرایم دارای جنبه عمومی هستند اما برخی علاوه بر آن دارای جنبه خصوصی نیز میباشند به هر حال هر جرمی که اتفاق میافتد میتواند بر اساس یکی از این دو جنبه یا هر دو جنبه عمومی یا خصوصی مورد تعقیب و پیگیری قرار بگیرد.
در جرمی که جنبه خصوصی آن غالب است معمولا با شکایت بزه دیده تعقیب شروع می شود مثلا در جرایم مالی از جمله جرم صدور چک بلامحل شاکی با طرح دعوای کیفری اقدام قانونی علیه صادرکننده چک را آغاز می کند. پس در این نوع دعاوی، شروع دعوا و تعقیب متهم ، با دادسرا نیست.
مهمترین نکته در این خصوص بررسی این موضوع می باشد که آیا در جرایم با جنبه خصوصی که با شکایت شاکی به جریان می افتند ، با اعلام گذشت و رضایت شاکی دعوا تمام می شود یا خیر؟ برای روشن شدن موضوع در ادامه نوشتار ، تأثیر رضایت شاکی در دعوای مربوط به چک را بررسی می کنیم.
تاثیر رضایت شاکی در دعوای چک بستگی به نوع دعوا دارد
زیرا چک میتواند موضوع دو نوع دعوا باشد:
۱- دعوای کیفری چک ۲-دعوای حقوقی چک
تأثیر رضایت شاکی در دعوای کیفری چک
در دعاوی کیفری مرتبط با چک (مثلاً صدور چک بلامحل)، رضایت شاکی نقش مهمی دارد. اگر شاکی از شکایت خود صرفنظر کرده و رضایت دهد، امکان مختومه شدن پرونده وجود دارد. زیرا براساس قوانین ایران، این جرم جنبه خصوصی دارد در نتیجه با رضایت شاکی، پرونده مختومه شده و متهم محکوم نخواهد شد.
تأثیر رضایت شاکی در دعوای حقوقی چک
در دعوای حقوقی مربوط به مطالبه وجه چک، رضایت خواهان به معنای استرداد دعوا یا مصالحه با صادرکننده چک است که میتواند باعث پایان دادن به پرونده شود.
توجه داشته باشید که رضایت خواهان دعوا به معنی انصراف او از ادامه دعوا است نه گذشتن از حقوق مالی خود و بخشیدن طلب.
پس اگر در دعوای حقوقی چک ، اعلام رضایت شود، بدهکار از پرداخت مبلغ چک معاف نمیشود مگر اینکه شاکی بهصراحت از طلب خود بگذرد.
بنابراین، رضایت شاکی میتواند دعوای حقوقی را نیز پایان دهد اما آثار آن بستگی به مفاد رضایت یا توافق بین طرفین دارد.
نمونه رای قضایی درباره تأثیر اعلام رضایت در پرونده کیفری بر دعوای حقوقی چک
اگر شاکی در پرونده کیفری چک، با وصول کلیه حقوق قانونی و شرعی و استیفای کامل آن، مبادرت به اعلام گذشت نماید، امکان اقامه دعوایِ حقوقی مطالبه وجه آن چک را نخواهد داشت اما اگر به انگیزه های دیگری، ازجمله کمک و مساعدت به حال متهم و بدون وصول مطالبات یادشده، مبادرت به اعلام گذشت نماید، رضایت اعلامی در پرونده کیفری، تأثیری در دعوای حقوقی مطالبه وجه چک نداشته و مانع استیفایِ حقوقِ مشارالیه نخواهد بود.
(برگرفته از سامانه ملی آرای قضایی)
نتیجه گیری
به طور کلی در هر دو دعوای کیفری و حقوقی چک ، با رضایت شاکی و خواهان ، دعوا به پایان می رسد.
بر اساس استنباطی که از رای قضایی مذکور داشتیم اگر در دعوای کیفری چک شاکی به کلیه حقوق قانونی خود برسد و استیفای طلب کند و در نهایت نسبت به جنبه کیفری جرم صدور چک بلامحل گذشت کند. این دعوا به طور کامل مختومه می شود و شاکی دیگر نمیتواند دعوای حقوقی چک مطرح نماید و ادعای دیگری داشته باشد.
اما اگر بدون وصول مطالبات و حقوق قانونی خود به هر دلیلی به متهم در دعوای کیفری چک رضایت دهد این رضایت تنها مربوط به جنبه کیفری و مجازات متهم می شود و دارنده چک همچنان حق طرح دعوای حقوقی چک و مطالبه حقوق مالی خود را خواهد داشت.
شما عزیزان میتوانید برای وکالت یا دریافت مشاوره حقوقی و یا سفارش تنظیم لایحه و دادخواست ، تنظیم اظهارنامه آنلاین و دفاعیات حقوقی و دریافت دیگر خدمات حقوقی از مشاوران، کارشناسان و وکلای متخصص در «آنی مشاور» از ساعت ۱۰ تا ۱۷ روزهای غیرتعطیل شنبه تا چهارشنبه با شماره : 02188326049 و یا 09195663606 با ما تماس بگیرید.
همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی و دریافت برخی خدمات حقوقی از طریق پیوند زیر برای شما فراهم میباشد.
صفحه اجتماعی
نظرات (0)
فرم نظر