برای نخستین بار در ایران "تنظیم خودکار اظهارنامه قضایی" با کمترین هزینه در کوتاه‌ترین زمان در سامانه آنی‌مشاور

آنی مشاور

مشاوره با مشاوران با تجربه و خبره

مشاوره با برترین و خبره‌ترین مشاوران در سریع‌ترین زمان ممکن را به صورت حضوری، تلفنی و نوشتاری در آنی‌ مشاور تجربه خواهید کرد.

کلاهبرداری اینترنتی

۲۱:۴۸ - ۲۹ دی ۱۴۰۳

  • 0
  • 0
  • 197

۲۹

دی

طبق قانون تجارت الکترونیک ایران فروشگاه‌های اینترنتی موظف به ارائه اطلاعات کامل شفاف و معتبر هستند در صورت کلاهبرداری خریداران می‌توانند به مراجع قضایی شکایت کنند

کلاهبرداری اینترنتی با استفاده از ابزارها و بسترهای دیجیتالی با فریب اشخاص و با هدف کسب مال یا اطلاعات به‌ صورت غیرقانونی انجام می شود. با افزایش استفاده مردم از اینترنت در کشور ، کلاهبرداری اینترنتی در سال‌های اخیر بیشتر شده که این موضوع می‌تواند پیامدهای مالی و حقوقی مهمی برای قربانیان جرایم رایانه ای داشته باشد.

در این نوشتار به بیان نکات حقوقی مهم و کاربردی درباره کلاهبرداری اینترنتی می پردازیم.

 

انواع کلاهبرداری اینترنتی

 

۱- فیشینگ (Phishing)

یکی از رایج ترین موارد کلاهبرداری فیشینگ است در این روش کلاهبرداران با ارسال پیام‌ها، ایمیل‌ها یا ایجاد وب‌سایت‌های جعلی، مردم را فریب می‌دهند تا اطلاعات حساب مانند شماره کارت بانکی، رمز عبور یا کد تأیید را وارد کرده و از طریق هک کردن حسابشان را خالی کنند.

 

۲- کلاهبرداری فروشگاه‌های اینترنتی جعلی

در این موارد فروشگاه‌های جعلی محصولاتی را با قیمت‌های جذاب و فریب دهنده تبلیغ می‌کنند، اما پس از پرداخت وجه ، کالا ارسال نمی‌شود یا کالای بی‌کیفیت ارسال می‌شود.

 

۳- پول‌شویی با حساب‌های بانکی افراد

در این روش به بهانه های مختلف از حساب‌های بانکی اشخاص به‌عنوان واسطه برای انتقال وجوه غیرقانونی استفاده می‌ کنند.

 

۴- کلاهبرداری سرمایه‌گذاری آنلاین

در این موارد سایت‌های خاصی به منظور ارتکاب جرم طراحی می شوند و در آن به افراد خاصی طرح‌های سرمایه‌گذاری با وعده سود بالا ارائه می‌ شود       ، اما در نهایت پول مردم را سرقت می‌کنند.

 

۵- هک حساب‌های کاربری

هک یا دسترسی غیرمجاز به حساب‌های بانکی نیز از طریق شبکه‌های اجتماعی یا ایمیل برای سرقت اطلاعات شخصی و مالی مردم انجام می شود.

 

۶- اسکم پیامکی (SMS Scam)

ارسال پیامک‌هایی حاوی لینک‌های مخرب یا درخواست پرداخت پول به بهانه‌هایی مانند برنده شدن در قرعه‌کشی که امروزه زیاد شاهد این مورد هستیم.

 

نکات حقوقی و قوانین مربوط به کلاهبرداری اینترنتی در ایران

 

قانون جرایم رایانه‌ای

قانون گذار به منظور پیش گیری از وقوع جرایم اینترنتی و مرتبط به رایانه که امروزه در اغلب سیستم های اداری فعال شده است قانون جرایم رایانه ای را تصویب نموده که براساس ماده 13 قانون جرایم رایانه‌ای، هرکس از طریق سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی اقدام به کلاهبرداری کند، به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی معادل دو برابر مبلغ برده شده محکوم می‌شود. علاوه بر این، ملزم به رد مال به صاحب اصلی می‌شود.

 

پول‌شویی و استفاده از حساب دیگران

واگذاری کارت یا حساب بانکی به دیگران نیز می‌تواند مشمول قوانین پول‌شویی باشد و مسئولیت کیفری برای صاحب حساب ایجاد کند پس برای پیشگیری از وقوع چنین جرایمی به هیچ وجه کارت و اطلاعات حساب خود را در اختیار دیگران قرار ندهید.

 

تعهدات فروشگاه‌های اینترنتی

طبق قانون تجارت الکترونیک ایران، فروشگاه‌های اینترنتی موظف به ارائه اطلاعات کامل، شفاف و معتبر هستند. در صورت کلاهبرداری، خریداران می‌توانند به مراجع قضایی شکایت کنند.

 

مجازات‌های قانونی کلاهبرداران اینترنتی

 

براساس قوانین ایران، مجازات کلاهبرداری اینترنتی عبارتست از حبس ، جزای نقدی ، رد مال به صاحب اصلی و محرومیت از برخی حقوق اجتماعی.

 

مراحل پیگیری شکایت کلاهبرداری اینترنتی

اولین اقدام بعد از حفظ آرامش و خونسردی ، مراجعه به پلیس فتا برای پیگیری شکایت و بانک برای مسدودسازی حساب مقصد می باشد.

 

پلیس فتا (فضای تولید و تبادل اطلاعات) مرجع اصلی رسیدگی به کلاهبرداری‌های اینترنتی است.

 

برای ثبت شکایت حتما باید مدارکی مانند شماره حساب مقصد، پیامک‌های بانکی و رسیدهای تراکنش را ارائه دهید. پس اطلاعات بانکی خود را دور نیندازید حداقل تا مدتی نگه داری کنید.

 

برای ثبت شکایت قضایی نیز می توانید با ارائه مستندات، شکایت خود را در دادسرای جرایم رایانه‌ای ثبت کنید.

 

نتیجه گیری و راه‌های پیشگیری از کلاهبرداری اینترنتی

در بخش پایانی نوشتار بعد از بررسی موارد مربوط به کلاهبرداری اینترنتی نتیجه می گیریم که بهترین راه پیشگیری ، حفظ امنیت و اطلاعات شخصی و بانکی تان است

پس:

  1. اطلاعات کارت بانکی (شماره کارت، رمز دوم و CVV2) را در اختیار دیگران قرار ندهید.
  2. از رمزهای غیر معمولی و غیرقابل حدس برای کارت های خود استفاده کنید.
  3. برای انتقال های بانکی خود از سایت‌ها و درگاه‌های معتبر استفاده کنید توجه داشته‌ باشید درگاه پرداخت سایت باید با "https" آغاز شود.
  4. از فروشگاه‌های اینترنتی دارای نماد اعتماد الکترونیکی (اینماد) خرید کنید پس به هر سایت و پیج یا صفحه تبلیغاتی اعتماد نکنید.
  5. استفاده از رمز پویا برای تراکنش‌های بانکی می‌تواند امنیت حساب بانکی شما را افزایش دهد.
  6. پیامک‌ها یا ایمیل‌های ناشناس را باز نکنید و روی لینک‌های موجود در آن کلیک نکنید.
  7. خانواده و آشنایان خود را از شیوه‌های کلاهبرداری آگاه کنید ، هشدار به دیگران می‌تواند میزان وقوع این جرایم را کاهش دهد.

 

شما عزیزان می‌توانید برای وکالت یا دریافت مشاوره حقوقی و یا سفارش تنظیم لایحه و دادخواست ، تنظیم اظهارنامه آنلاین و دفاعیات حقوقی و دریافت دیگر خدمات حقوقی از مشاوران، کارشناسان و وکلای متخصص در «آنی مشاور» از ساعت ۱۰ تا ۱۷ روزهای غیر‌تعطیل شنبه تا چهارشنبه با شماره‌ : 02188326049 و یا 09195663606 با ما تماس بگیرید.

 

همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی و دریافت برخی خدمات حقوقی از طریق پیوند زیر برای شما فراهم می‌باشد.

 

 

http://animoshaver.ir

 

 

 

دانستنی های مرتبط

نظرات (0)

فرم نظر

طراحی و توسعه : ره وب