۳۰
دی
سوء استفاده از کارت و حساب بانکی با توجه به فرهنگ نادرستی که در جامه شکل گرفته رو به افزایش است طوری که مردم بهراحتی کارت بانکی خود و رمز آن را در فروشگاهها در اختیار دیگران قرار میدهند در حالی که نمی دانند به راحتی با کپی اطلاعات کارتشان امکان برداشت از حساب وجود دارد و ممکن است آنها را با دشواری های جدی روبه رو کند
دست اندرکاران در این باره با ارائه راهکارهایی هوشمندانه تا حدی توانسته اند اقدامات پیشگیرانه ای را انجام دهند یکی از دستاوردهای مهمی که از سوی بانک مرکزی و بانکهای عامل برای ایمنسازی کارتهای بانکی صورت گرفته، فعالسازی رمز پویا است با این دستاورد تا حد زیادی جرایم رایانه ای کاهش پیدا کرده با این حال این دستاورد نیز ایمنی کاملی ندارد.
پس با گمان به اینکه با استفاده از رمز پویا در ایمنی کامل قرار میگیرید یک اشتباه است.
به گفته یکی از دست اندرکاران زمانی به امنیت نسبی در فضای سایبر میرسیم که نخست در این گستره به سطح قابل قبولی از آگاهی برسیم و دوم از امکانات فنی بهروز استفاده کنیم.
همچنین در ادامه گفته هایشان به مردم سفارش کردند، از آنجا که تبهکاران با روشهای مختلف به دنبال دسترسی به پیامک رمز پویا هستند، اپلیکیشنها و نرمافزارهای خود را بهروز کنند تا باگهای امنیتی آن محدود شود. بهتر است تلفن همراه و رایانه ها بهطور پیوسته بهروزرسانی شود.
بنابراین بالا بردن سطح امنیتی کارتهای بانکی یک ضرورت است و نیاز است که هم کارتهای بانکی و هم عابربانکها بهروزرسانی شوند.
پیامد اجاره حساب بانکی
در صورتی که کسی کارت بانکی خود را در اختیار دیگری قرار بدهد یا اجاره دهد و او مرتکب جرایمی مانند کلاهبرداری ، سرقت و جرم سوء استفاده از کارت و حساب بانکی شود به طور کلی از کارت بانکی سوء استفاده کند، صاحب کارت تحت عنوان معاونت در جرم مورد پیگرد قضایی قرار خواهد گرفت.
پس این نکته مهم را فراموش نکنید که مسئولیت هرگونه سوء استفاده از کارت و حساب بانکی با صاحب حساب میباشد.
رئیس پلیس فتا فراجا در این باره چنین گفت:
برابر اقدامات فنی و تخصصی صورت گرفته از سوی واحدهای پلیس فتا ، از ابتدای سال جاری ۹ فقره باند قمار اینترنتی و تعداد ۱۴۵ نفر از نفرات اصلی، رابطان و اجاره دهندگان حسابهای بانکی به این سایتها در داخل کشور دستگیر و به مراجع قضایی معرفی شدند.
با اصلاح مواد ۷۰۵ تا ۷۱۱ قانون مجازات اسلامی برای اجاره دهندگان حسابهای بانکی به سایتهای قمار و شرط بندی نیز مجازات در نظر گرفته شده است لذا پلیس فتا درباره ارائه حساب و کارت بانکی به افراد غیر مؤکداً به هموطنان توصیه میکند که با توجه به اینکه مسئولیت هرگونه سوء استفاده از کارتها و حسابهای بانکی با صاحب حساب میباشد بنابراین شهروندان از در اختیار قرار دادن کارتهای بانکی و حسابهای خود یا اطلاعات حسابها به افراد دیگر اکیداً خودداری نمایند.
سوءاستفاده از کارت و حساب بانکی یکی از جرایم رایج در زمینه مالی و فناوری است که میتواند پیامدهای حقوقی جدی داشته باشد. در ادامه نکات مهم حقوقی و کاربردی در این زمینه بررسی میشود:
تعریف سوءاستفاده از کارت و حساب بانکی
سوءاستفاده از کارت یا حساب بانکی به معنای استفاده غیرقانونی از کارت، شماره حساب یا اطلاعات بانکی دیگر یک شخص برای انتقال پول ، برداشت یا انجام تراکنشهای مالی دیگر می باشد. این عمل میتواند شامل سرقت اطلاعات، جعل یا فریب باشد.
انواع سوءاستفاده از کارت و حساب بانکی
- سرقت اطلاعات کارت بانکی
- دسترسی غیرمجاز به شماره کارت رمز کارت و Cvc.
- فیشینگ یا فریب مردم برای وارد کردن اطلاعات حساب بانکی در سایتهای جعلی.
- کلاهبرداری با کارتهای سرقتی یا مفقودی.
- واسطه گری یا استفاده از حساب یا کارت بانکی دیگران برای انتقال وجوه مشکوک.
مسئولیت کیفری سوءاستفادهکننده
سوءاستفاده از حساب یا کارت بانکی دیگران جرم محسوب میشود و مشمول قوانین جرایم رایانهای و کلاهبرداری است.
مجازات این جرایم شامل حبس، جزای نقدی یا رد مال می باشد.
مسئولیت صاحب کارت یا حساب بانکی
اگر صاحب کارت یا حساب، کارت بانکی یا اطلاعات آن را به فرد دیگری واگذار کند و از آن سوءاستفاده شود مسئولیت حقوقی و مالی خواهد داشت.
قانون جرایم رایانهای: در این قانون در مادههای مختلف به سرقت اطلاعات بانکی و کلاهبرداریهای اینترنتی پرداخته است.
قانون تجارت الکترونیک: به حفاظت از تراکنشهای الکترونیکی و مسئولیت کاربران و ارائهدهندگان خدمات مالی در این قانون اشاره شده است.
در این بخش به بیان راهکارهای پیشگیرانه ای می پردازیم که مردم با آگاهی از آنها می توانند از این اتهامات در امان باشند.
1. حفظ امنیت اطلاعات بانکی:
اطلاعات کارت بانکی (شماره کارت، CVV2 و رمز) را به کسی نگویید.
2. تأیید هویت وبسایتها:
تنها در وبسایتهای معتبر و با استفاده از درگاههای پرداخت امن (با آدرس HTTPS) تراکنش انجام دهید. پس از هر سایتی خرید نکنید اطلاعات کارت بانکی خود را در هر جایی وارد نکنید و ننویسید.
3. فعالسازی پیامکهای بانکی:
دریافت پیامک تراکنشها کمک میکند تا هرگونه برداشت یا واریز مشکوک را زود شناسایی کنید.
4. مراجعه فوری در صورت سوءاستفاده:
در صورت سرقت یا سوءاستفاده، بی درنگ حساب خود را مسدود کرده و با ارائه شکایت به پلیس فتا و بانک مربوطه موضوع را پیگیری کنید.
مسئولیت بانکها
بانکها موظفند امنیت زیرساختهای پرداخت را تأمین کنند پس در صورت اثبات نقص امنیتی بانک ها ،میتوان از بانکها به دلیل خسارت وارده شکایت کرد.
مجازاتهای قانونی سوءاستفاده از کارت و حساب بانکی
- حبس از یک تا پنج سال
- پرداخت جزای نقدی معادل دو برابر مبلغ برداشت شده.
- رد مال و بازگشت مبالغ برداشتشده به صاحب اصلی حساب.
(براساس ماده 13 قانون جرایم رایانهای)
نتیجهگیری
نخستین موضوعی که اهمیت دارد حفاظت از اطلاعات بانکی می باشد پس از آن گزارش سریع تخلفات به مراجع قانونی اهمیت بالایی دارد از طرفی افراد نباید کارت یا حساب بانکی خود را به دیگران واگذار کنند پس رفتار صاحب حساب هم مهم است.
پس آگاه باشید که ممکن است حساب بانکی شما در فعالیتهای غیرقانونی مانند پولشویی ، کلاهبرداری و سایر جرایم مالی استفاده شود و مسئولیتهای کیفری برای شما به دنبال داشته باشد. در نتیجه باید به راهکارهای پیشگیرانه در این موضوع بیشتر توجه کنید.
شما عزیزان میتوانید برای وکالت یا دریافت مشاوره حقوقی و یا سفارش تنظیم لایحه و دادخواست ، تنظیم اظهارنامه آنلاین و دفاعیات حقوقی و دریافت دیگر خدمات حقوقی از مشاوران، کارشناسان و وکلای متخصص در «آنی مشاور» از ساعت ۱۰ تا ۱۷ روزهای غیرتعطیل شنبه تا چهارشنبه با شماره : 02188326049 و یا 09195663606 با ما تماس بگیرید.
همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی و دریافت برخی خدمات حقوقی از طریق پیوند زیر برای شما فراهم میباشد.
http://animoshaver.ir
صفحه اجتماعی
نظرات (0)
فرم نظر