۱۷
اردیبهشت
کلاهبرداری با چک های صیادی معمولا از راه انتقال چک بدون تحویل فیزیکی ، استفاده از چکهای جعلی یا مفقودی و به طور کلی با سوءاستفاده از ناآگاهی مردم انجام می شود
در این نوشتار به بررسی مهمترین شیوههای کلاهبرداری با چکهای صیادی و راهکارهای پیشگیری از آن میپردازیم.
با وجود تدابیر امنیتی که با تصویب قانون جدید صدور چک در ایران اجرایی شد همچنان شاهد جرم کلاهبرداری با چک های صیادی هستیم هرچند ارتکاب چنین جرایمی نسبت به گذشته دشوارتر و کمتر شده است.
روشهای رایج کلاهبرداری با چک صیادی
چک صیادی جعلی:
در برخی موارد کلاهبرداران ، چکهای جعلی را با ظاهری مشابه چکهای واقعی مثلا از طریق چاپ یا اسکن، ارائه میدهند. به عبارتی دیگر، جاعل امضای صاحب چک را شبیه سازی میکند و یا شخص جاعل امضایی غیر از امضای اصلی صاحب چک را در برگه درج میکند و ازین راه اقدام به کلاهبرداری می نماید.
که برای پیشگیری از آن توصیه می شود پیش از هر اقدامی از سامانه صیاد برای بررسی وضعیت چک و صادرکننده آن استعلام بگیرید. و از اصل بودن برگه چک مطمئن شوید.
صدور چک و عدم تحویل آن به دارنده
این استنباط از ماده ۱۷ قانون چک است : وجود چک در دست صادرکننده دلیل پرداخت وجه چک است مگر خلاف این امر ثابت شود بنابراین اگر پس از صدور چک ، صادرکننده چک به بهانه های مختلف ، چک را تحویل ندهد باید اقدامات حقوقی لازم را انجام دهید و بدانید که یک جای کار می لنگد.
توجه داشته باشید حتما برگ چک و تایید سیستمی همزمان انجام شود و چک تحویل دارنده داده شود تا در آینده درگیر مشکلات حقوقی نشوید.
صدور چک با هویت جعلی:
در مواردی دیده شده که کلاهبرداران با سوء استفاده از مدارک هویتی دیگران حساب بانکی باز میکنند و چک صادر میکنند. مثلا با روش های غیرقانونی در ازای مبالغ ناچیزی برای افراد کارتن خواب دست چک میگیرند و از آن سواستفاده مالی می کنند.
پس لازم است در احراز هویت کامل خریدار و تطبیق کارت ملی با اطلاعات سامانه صیاد دقت کافی داشته باشید و حتما سابقه حساب را بررسی کنید.
صدور چک از حساب مسدود یا بدون موجودی:
چک از حسابی صادر میشود که موجودی ندارد یا پس از صدور چک، مسدود میشود.لازم است موقع دریافت چک سابقه چک برگشتی و سقف تعهدات چک را از سامانه صیاد استعلام بگیرید.
لازم است بدانید که صدور عالمانه چک از حساب مسدود، در صورت داشتن محل نیز مجرمانه است.
چک ضمانتی بدون ثبت در سامانه صیاد:
چکهایی به عنوان ضمانت داده میشوند اما ثبت نمیشوند، توجه داشته باشید چکی که در سامانه صیاد ثبت نشده قابل پیگیری قانونی نیست. پس تا زمانی که چک در سامانه ثبت نشده پای برگه معامله را امضا نکنید.
مصادیق کلاهبرداری با چک صیادی
استفاده از چک سرقتی، چک جعلی و یا چک بلامحل اگر با قصد فریب و به دست آوردن مال دیگری باشد از انواع کلاهبرداری با چک محسوب میشود.
پس برای اثبات این جرم باید ارکان جرم کلاهبرداری وجود داشته باشد. در این جرم کلاهبردار با توسل به وسایل متقلبانه (چک سرقتی ، جعلی ، بلامحل و...) اشخاص را فریب می دهد و به این وسیله مال آنها را با رضایت و همراهی خودشان می برد.
راهکارهای جلوگیری از کلاهبرداری:
- همیشه وضعیت صادرکننده چک را استعلام کنید مانند تعداد چک برگشتی ، سقف مجاز و اعتبار حساب .
- چکهایی را که ثبت نشدهاند را نباید قبول کنید.
- برای چکهای ضمانتی یا امانی، باید قرارداد کتبی تنظیم کنید.
- برگه چک را تحویل بگیرید.
- تا حد امکان با افرادی که ناشناس هستند بدون پرس و جو معامله نکنید.
روشهای کلاهبرداری با چک های صیادی
متاسفانه کلاهبرداری معمولا از راه انتقال چک بدون تحویل فیزیکی ، استفاده از چکهای جعلی یا مفقودی و به طور کلی با سوءاستفاده از ناآگاهی مردم انجام می شود. مهمترین راهکار برای پیشگیری از کلاهبرداری با چکهای صیادی ، آموزش و آگاهی مردم است برای انجام هر عمل حقوقی اگر می خواهید در آینده متضرر نشوید یا درگیر پرونده های حقوقی یا حتی کیفری نباشید لازم است با یک فرد حقوقی متخصص در دعاوی چک مشاوره داشته باشید.
نظام حقوقی کشور نیز باید با تقویت سامانههای نظارتی ، سیستم های بانکی ، پیگیری قضایی سریع و مؤثر و... از وقوع جرایم و دعاوی چک پیش گیری نماید.
همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی و دریافت برخی خدمات حقوقی از طریق پیوند زیر برای شما فراهم میباشد.
http://animoshaver.ir
دسته بندی
صفحه اجتماعی
نظرات (0)
فرم نظر