برای نخستین بار در ایران "تنظیم خودکار اظهارنامه قضایی" با کمترین هزینه در کوتاه‌ترین زمان در سامانه آنی‌مشاور

آنی مشاور

مشاوره با مشاوران با تجربه و خبره

مشاوره با برترین و خبره‌ترین مشاوران در سریع‌ترین زمان ممکن را به صورت حضوری، تلفنی و نوشتاری در آنی‌ مشاور تجربه خواهید کرد.

چهار نکته مهم دعوای خلع ید از زمین کشاورزی

۲۲:۰۸ - ۲۵ مرداد ۱۴۰۳

  • 0
  • 0
  • 423

۲۵

مرداد

دعوای خلع ید از زمین کشاورزی زمانی قابل طرح است که تصرف فردی در زمین کشاورزی دیگری بدون اذن مالک صورت گرفته و ادامه داشته باشد

دعوای خلع ید از زمین کشاورزی زمانی قابل طرح است که تصرف فردی در زمین کشاورزی دیگری بدون اذن مالک صورت گرفته و ادامه داشته باشد. دعوای خلع ید یک دعوای حقوقی و مالی است و جنبه کیفری ندارد و به طور کلی مربوط به اموال غیر منقول مانند خانه، زمین و باغ می شود.

برای روشن شدن برخی ابهامات درباره تفاوت این دعوا با سایر دعاوی مشابه ابتدا در این بخش به بیان تفاوت دعوای خلع ید و تخلیه ید می پردازیم.

 

تفاوت دعوای خلع ید و تخلیه ید

تفاوتی که دعوای خلع ید با دعوای تخلیه ید دارد اینست که دعوای تخلیه زمانی طرح می شود که شروع تصرف متصرف در ملک دیگری ، با اذن و مبتنی بر قرارداد باشد و متصرف با پایان یافتن مدت قرارداد و درخواست مالک ، ملک را تخلیه نکرده باشد.

اما در دعوای خلع ید هیچ قرارداد و اذنی از طرف مالک وجود نداشته و تصرف کاملا غاصبانه و بدون اذن مالک است.

معمولا تشخیص این دعاوی و تعیین عنوان دعوا برای مردم سخت است مثلا مالکی که بعد از پایان مدت اجاره به عنوان موجر برای تخلیه ملکش طرح دعوا می کند ، دعوای خلع ید طرح نماید با عدم استماع دعوا مواجه خواهد شد .پس توصیه می کنیم به منظور تسریع روند رسیدگی و تشخیص نوع دعوا ، اطمینان از صحت اسناد و مدارک ، تعیین دادگاه صلاحیت دار و برای حفظ سایر حقوق قانونی خود در چنین مواقعی مشاوره حقوقی دریافت کنید.

 

چهار نکته مهم دعوای خلع ید از زمین کشاورزی

در این بخش نکات کاربردی مهمی درباره شرایط لازم برای طرح دعوای خلع ید از زمین کشاورزی را بیان می کنیم.

 

۱- مالک بودن خواهان دعوای خلع ید

برای طرح دعوای خلع ید شرط است که خواهان ، مالک زمین باشد در دعوای خلع ید زمین کشاورزی نیز فقط مالک زمین می تواند اقامه دعوا کند بنابراین اگر خواهان دعوا، مالک زمین نباشد و تنها متصرف پیشین زمین باشد تنها می تواند دعوای تصرف عدوانی علیه متصرف طرح نماید چون در دعوای تصرف عدوانی مالکیت خواهان شرط نیست.

 

۲- متصرف بودن خوانده دعوای خلع ید

در صورتی که متصرف اجازه استفاده و بهره برداری از زمین کشاورزی را به مالک آن ندهد می توان علیه او دعوای خلع ید طرح نمود بنابراین در این دعوا غیرقانونی و غصبی بودن تصرف خوانده شرط است پس اگر خوانده (متصرف) با اذن قبلی مالک به صورت قانونی و یا بر مبنای قرارداد مزارعه یا مساقات یا ... روی زمین کشاورزی مشغول کار باشد امکان طرح دعوای خلع ید علیه او وجود نخواهد داشت.

 

۳- مطالبه اجرت المثل در دعاوی خلع ید از زمین کشاورزی

خواهان این دعوا علاوه بر خواسته اصلی حق دارد اجرت المثل روزهای تصرف را از خوانده مطالبه کند اجرت المثل در واقع اجرت مدت زمانی است که متصرف به صورت غیرقانونی و به ناحق از زمین کشاورزی استفاده کرده و منافعی از آن به دست آورده و در حقیقت مانع بهره برداری مالک شده است.

 

۴-روند اجرایی حکم خلع ید زمین کشاورزی

با توجه به ماده ۴۸ قانون نحوه اجرای احکام مدنی در صورتی که در زمین زراعت شده باشد و :

موقع برداشت محصول رسیده باشد:

دادباخته (محکوم علیه) باید فوری محصول را برداشت کند در غیر این صورت مامور اجرا شخصا این کار را خواهد کرد و هزینه هایی که برای برداشت محصول کرده را از دادباخته خواهد گرفت.

 

موقع برداشت محصول نرسیده باشد:

در این حالت چه بذری که کاشته شده روییده باشد چه نروییده باشد محکوم له یا همان مالک دو راه دارد:

۱- بهای زراعت را بپردازد و زمین را به تصرف خودش در بیاورد

۲- تا زمانی که محصول می رسد آن را در تصرف دادباخته (متصرف غیرقانونی) باقی بگذارد و اجرت المثل زمین را بگیرد.

 

شما عزیزان می‌توانید برای وکالت یا دریافت مشاوره حقوقی و یا سفارش تنظیم لایحه و دادخواست ، تنظیم اظهارنامه آنلاین و دفاعیات حقوقی و دریافت دیگر خدمات حقوقی از مشاوران، کارشناسان و وکلای متخصص در «آنی مشاور» از ساعت ۱۰ تا ۱۷ روزهای غیر‌تعطیل شنبه تا چهارشنبه با شماره‌ : 02188326049 و یا 09195663606 با ما تماس بگیرید.

همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی و دریافت برخی خدمات حقوقی از طریق پیوند زیر برای شما فراهم می‌باشد.

 

http://animoshaver.ir

 

 

دانستنی های مرتبط

نظرات (0)

فرم نظر

طراحی و توسعه : ره وب