۲۹
فروردین
برای ثبت درخواست انحصار وراثت مدارکی که لزوما باید تقدیم کنید گواهی فوت و شناسنامه وراث است
ابتدا درباره اینکه دریافت گواهی انحصار وراثت چه ضرورت و فایدهای دارد توضیح کوتاهی بیان میکنم.
دریافت گواهی انحصار وراثت
درباره حقوق و اموالی که به ارث میبرید و همچنین درباره انجام بعضی از امور همانند برقراری حقوق دریافتی جهت افراد تحت تکفل متوفا و همانند اینها نیاز دارید که سندی برای اثبات رابطه وراثت بین خود و درگذشته (متوفا) ارائه کنید.
صرف اینکه در شناسنامه شما نام درگذشته (متوفا) به عنوان پدر و مادر یا برادر یا خواهر و... قید شده است کافی نیست.
از نظر قانونی شما باید سندی به نام گواهی حصر وراثت دریافت کنید که در آن نام ورثه قانونی متوفا به طور دقیق و کامل و انحصاری نوشته شده باشد. به موجب این سند، مشخص میگردد که ورثه قانونی متوفا منحصر به همان تعداد و افرادی است که نام آنها در گواهی انحصار وراثت آمده است و به خاطر همین به آن «گواهی انحصار وراثت» هم گفته می شود.
بنابراین انحصار وراثت امری است که باید از طریق رسیدگی قضایی و بوسیله یک نهاد قانونی، احراز شود و به موجب آن تعداد ورثه فرد درگذشته مشخص گردد.
در حال حاضر، نهاد قانونی که صلاحیت صدور گواهی حصر وراثت در ایران را دارد شواری حل اختلاف میباشد.
دریافت گواهی انحصار وراثت (که به آن گواهی حصر وراثت هم گفته میشود) روند نسبتاً سادهای دارد.
مدارک لازم برای درخواست گواهی انحصار وراثت
مدارکی که برای درخواست گواهی انحصار وراثت باید تقدیم کنید عبارت است از :
۱- گواهی فوت متوفا (درگذشته)
۲- شناسنامه متوفا
۳- شناسنامه کل وراث
۴- سند ازدواج متوفا
۵- استشهادیه انحصار وراثت
۶- وصیت نامه متوفا (اگر وصیتنامه وجود داشته باشد)
البته برای ثبت درخواست انحصار وراثت مدارکی که لزوما باید تقدیم کنید گواهی فوت و شناسنامه وراث است، که در نوشتارهای آینده به این نکته که چگونه بدون در اختیار داشتن مدارک متوفا میتوان گواهی انحصار وراثت دریافت کرد بیشتر خواهیم پرداخت.
یک نکته و ادامه نوشتار:
در بخش پرسش و پاسخ سامانه «آنیمشاور» صدها پرسش و پاسخ حقوقی کاربردی مرتبط با موضوع این نوشتار که مورد سوال شما عزیزان بوده و کارشناسان ما به آن پاسخ دادهاند را آوردهایم و چه بسا پاسخی برای پرسش خود در میان آنها پیدا کنید.امکان جستجو در بین پرسش و پاسخها را نیز دارید.
برای مراجعه به بخش پرسش و پاسخ روی پیوند زیر بزنید:
https://animoshaver.ir/question
گواهی فوت متوفا را اگر در اختیار ندارید میتوانید با مراجعه به اداره ثبت احوال آن را دریافت نمایید.
برای دریافت گواهی فوت متوفا یکی از ورثه و یا خوایشاوندان وی باید با به همراه داشتن شناسنامه خود (و به ترتیب شناسنامه کسانی که از طریق آنان با متوفا نسبت دارد) به یکی از ادارات ثبت احوال شهری که متوفا در آن درگذشته است مراجعه کند.
البته توجه داشته باشید که اطلاعاتی همچون تاریخ فوت، شماره شناسنامه و نام پدر متوفا برای دریافت گواهی فوت وی نیز لازم است.
اداره ثبت احوال پس از احراز رابطه خویشاوندی و نسبت شما با متوفا و طبق ماده ۲۷ قانون ثبت احوال و پس از پرداخت تعرفههای لازم (حدود ۱۰هزار تومان در سال ۱۴۰۱) گواهی فوت صادر مینماید.
دقت داشته باشید که اداره ثبت احوال با «اداره ثبت اسناد و املاک» متفاوت است برای دریافت گواهی فوت شما باید به اداره ثبت احوال مراجعه کنید.
استشهادیه انحصار وراثت
در خصوص تنظیم استشهادیه انحصار وراثت به این نکات توجه کنید که:
اولا باید اسامی تمامی ورثه حین الفوت متوفا را در آن بنویسید
ورثه زمان فوت (ورثه حین الفوت) به آن دسته از ورثه متوفا میگویند که در زمان فوت فرد متوفا در قید حیات بودهاند. مثلا فرزندی که زودتر از والدین خود فوت شده است دیگر از آنان ارث نمیبرد و جزو ورثه حین الفوت قلمداد نمیشود. از اینگونه افراد نیز نیازی نیست که در استشهادیه انحصار وراثت نامی برده شود.
دوما استشهادیه انحصار وراثت را باید ۳ نفر از آشنایان متوفا در یکی از دفاتر اسناد رسمی کشور امضا نمایند، البته این آشنایان نباید نسبت خانوادگی نزدیک با وی داشته باشند.
شهود هنگام امضای استهشادیه انحصار وراثت باید مدارک شناسایی خود را به همراه داشته باشند. دفتر اسناد رسمی به شناسنامه و گواهی فوت متوفا نیازی ندارد، چرا که دفترخانه تنها وظیفه گواهی امضای شهود را دارد، اما محض رعایت جانب احتیاط، شناسنامه باطله و گواهی فوت متوفا را نیز به همراه داشته باشید.
پس از اعلام اسامی وراث متوفا و امضای شهود و پرداخت هزینههای لازم (حدود ۱۳۰ هزار تومان در سال ۱۴۰۱)،دفتر اسناد رسمی، استشهادیه انحصار وراثت را گواهی کرده تحویل شما میدهد.
حال شما با در دست داشتن مدارک فوق میتوانید به شورای حل اختلاف یا دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه و درخواست گواهی انحصار وراثت را ثبت نمایید.
توصیه می کنیم نوشتار تقسیم ارث و ارتباط آن با انحصار وراثت را نیز مطالعه بفرمایید.
شما عزیزان میتوانید برای انجام وکالت یا دریافت مشاوره حقوقی و یا سفارش تنظیم لایحه و تنظیم دادخواست و تهیه دفاعیات حقوقی و دریافت دیگر خدمات حقوقی از مشاوران، کارشناسان و وکلای متخصص در «آنی مشاور» از ساعت ۱۰ تا ۱۷ روزهای غیرتعطیل شنبه تا چهارشنبه با شماره : 02188326049 و یا 09195663606 تماس حاصل فرمایید.
همچنین امکان دریافت مشاوره آنلاین حقوقی، رزرو نوبت مشاوره، دریافت مشاوره فوری و دریافت برخی خدمات حقوقی آنلاین بر روی سامانه آنیمشاور از طریق لینک زیر برای شما فراهم میباشد
صفحه اجتماعی
نظرات (0)
فرم نظر