۲۳
مرداد
حق برخورداری از سود (سهیم بودن سهامدار در سود قابل تقسیم شرکت) حق برخورداری از اموال و دارایی شرکت ، داشتن حق تقدم در خرید سهام جدید و حق انتقال سهام از جمله مهمترین حقوق مالی صاحبان سهم در شرکت های سهامی عام میباشند که در این نوشتار به بررسی حقوق سهامداران و تمام آنچه که سهامداران شرکت ها باید بدانند وحقوق سهامداران شرکت سهامی خاص چیست؟ می پردازیم .
مقدمه :
بدیهی است که مهمترین هدفی که اشخاص برای خرید سهام شرکتها دارند رسیدن به سودی است که از فعالیتهای شرکت حاصل میشود.
شرکت های سهامی به دو دسته سهامی عام و سهامی خاص تقسیم می شوند شرکتی که بیشترین سهام آن به مردم تعلق دارد (۵۱ درصد به بالا) و کنترل امور شرکت و تصمیم گیری های آن تابع آرای سهامداران است شرکت سهامی عام نامیده می شود.
و شرکتی که بیشتر صاحبان سهام آن به تعداد اشخاص خاص و شناخته شده ای محدود شده و کنترل و تصمیم گیری در امور مربوط به شرکت تحت نظر و اراده آنهاست، سهامی خاص نامیده می شود.
لازم به ذکر است که مهمترین مزیت شرکت های سهامی عام این است که سهام آن در بورس اوراق بهادار قابلیت داد و ستد دارد و به این منظور به دلیل بالا بودن سوددهی معاملات در آن مورد استقبال مردم قرار گرفته است.
در نتیجه مردم برای سرمایه گذاری، اغلب شرکت های سهامی عام را انتخاب می کنند در این میان بهره مندی از آگاهی ها و اطلاعات حقوقی یک مشاوره شرکت ها راهکار مناسبی برای آگاه شدن از حقوق و تعهدات قانونی، افزایش سوددهی سرمایه و خرید سهامی پرسود می باشد.
حق برخورداری از سود سهام :
مطابق ماده ۲۴۰ لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت، مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت میزان سود قابل تقسیم را پس از رسیدگی به حسابها و صورتهای مالی و ترازنامه شرکت تعیین و تصویب میکند. و این سود با توجه به میزان سهام هر سهامدار توسط هیئت مدیره تقسیم می شود.
سود قابل تقسیم عبارت است از:
سود خالص سال مالی شرکت پس از کسر زیان های سال های قبل و پس از کسر اندوخته قانونی موضوع ماده ۱۴۰ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت و پس از کسر اندوخته های اختیاری با اضافه نمودن سود قابل تقسیم سال های قبل که پرداخت نشده است.(ماده ۲۳۹ لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت)
حق تقدم در خرید سهام جدید :
قانون گذار به منظور حفظ موقعیت و افزایش حقوق و مزایای سهامداران در شرکت،اولویت خرید سهام جدید را به سهامداران قدیمی شرکت اختصاص داده است. و آنها را از چنین حقی برخوردار نموده است.
حق برخورداری از اموال و دارایی شرکت :
با مجموع سهام سهامداران است که شرکت سرمایه لازم برای ادامه فعالیت را کسب میکند و به عبارتی رکن اصلی تشکیل دهنده شرکت های سهامی ، سرمایه و سهم سهامداران آن است که دارایی شرکت را شکل دادند در نتیجه بعد از انحلال شرکت هم ، سهامداران در دارایی شرکت حق دارند . و در صورت تقسیم اموال شرکت، به نسبت سهمی که در سرمایه دارند در آن اموال سهیم هستند.
حق انتقال سهام :
بر اساس حق مالکیت،سهامداران حق واگذاری سهام خود را داشته و بدون دخالت و تصویب شرکت و شرکتهای دیگر میتوانند از حق واگذاری سهام خود استفاده کنند.
با توجه به مطالب فوق می توان گفت که حقوق سهامداران در شرکت به حقوق مالی و حقوق غیر مالی تقسیم می شود در نوشتار فوق به حقوق مالی سهامداران اشاره شد در زیر به معرفی حقوق غیر مالی سهامداران در شرکتهای سهامی عام می پردازیم.
حقوق غیر مالی سهامداران شرکت های سهامی
حقوق غیر مالی سهامداران در شرکت شامل حق اطلاع از امور شرکت ،حق حضور و رای در مجامع عمومی،حق عضویت در هیئت مدیره شرکت ،حق داشتن ورقه، حق دعوت از مجامع عمومی و... می باشد.
بدین ترتیب صاحبان سهام با حضور در مجامع عمومی و دادن رای، در انتخاب اعضای هیئت مدیره و بازرسان شرکت و سایر تغییرات مربوط به سرمایه و تغییرات اساسنامه و حتی انحلال شرکت نقش خواهند داشت.
توصیه می شود در صورتی که قصد سرمایهگذاری در شرکتهای سهامی عام را دارید قبل از هر اقدامی با یک مشاور حقوقی متخصص در امور شرکتها مشاوره داشته باشید و بدین ترتیب از حقوق و تکالیف قانونی خود آگاه شوید.
مشاوران و وکلای متخصص در مجموعه آنی مشاور به صورت آنلاین در قالب اپلیکیشن مشاوره حقوقی آماده ارائه خدمات حقوقی به کاربران عزیز می باشند. کافیست اپلیکیشن آنی مشاور را دانلود و نصب کنید و به صورت نوشتاری و تلفنی آنلاین با مشاوران ما ارتباط برقرار کنید.
جهت برقراری ارتباط با مشاوران ،کارشناسان و وکلای متخصص «آنی مشاور» و یا در صورت نیاز به برگزاری کارگاه و دورههای آموزشی در خصوص قوانین و مقررات مربوط به این موضوع می توانید درخواست خود را برای دریافت مشاوره و خدمات حقوقی را از طریق دانلود و نصب اپلیکیشن آنی مشاور یا تماس با شماره های :
۰۲۱۸۸۳۲۱۰۸۸ و ۰۲۱۸۸۳۲۳۲۷۹ و ۰۹۱۲۳۸۳۶۶۲۱ مطرح فرمایید.
دسته بندی
صفحه اجتماعی
نظرات (0)
فرم نظر