بنابراین ما قصد داریم در این نوشته مقررات راجع به سرقفلی را به زبان کاملا ساده در جهت آگاهی مستأجرین و مالکین سرقفلی و دارندگان حق کسب و پیشه بیان نماییم تا این عزیزان از حقوق قانونی خود آگاه شوند تا از بروز دعاوی ملکی و ثبتی و واقعیت حمایتی مقررات سرقفلی برای آنان روشن شود و تصور ناعادلانه و ظالمانه بودن این موضوع از اذهان عمومی محو گردد.
شاید به این روش در جهت حفظ حقوق اصناف و بازاریان محترم و تأمین امنیت فکری و کاری آنان قدمی برداشته باشیم
۲- امروزه سرقفلی در میان بازاریان و کسبه به دو صورت دیده میشود که هر کدام با کمی چشم پوشی، مقررات و قوانین و شرایط خاص خود را دارند
نوع اول سرقفلی از حق کسب و پیشه حاصل شده است. این نوع سرقفلی که ریشه در حق کسب و پیشه حاصل از قراردادهای اجاره قدیمی اجاره نامه های (پیش از سال ۱۳۷۶) دارد در واقع حقوق قانونی مستاجر سابق یک محل است که دست به دست واگذار شده و در بین مردم ،سرقفلی نام گرفته است.
نوع دوم سرقفلی که سرقفلی واقعی به شمار می رود و این نوع سرقفلی در واقع حاصل حق کسب و پیشه یا اجاره های سابق نیست بلکه در این نوع سرقفلی، مالک مغازه بدون اینکه ملک خود را واگذار نماید سرقفلی ملک (حق کسب و کار در ملک) را به مدت نامحدود با اجاره ماهیانه یا شرایط خاص به فردی واگذار می کند و بر اساس این قرارداد مالک سرقفلی بدون مالکیت در اعیان یا زمین مغازه حق استفاده از مغازه و کسب و کار در آنجا را به دست می آورد و می تواند این حق را برابر شرایط مقرر بین خود و مالک به اشخاص دیگر نیز واگذار نماید.
ب) درباره شغل
شغل در اسناد سرقفلی از اهمیت فراوانی برخوردار است. خریدار سرقفلی در صورتی که می خواهد شغلی غیر از شغل قید شده در اجاره نامه سابق را داشته باشد باید در هنگام انعقاد اجاره نامه جدید ، شغل مورد نظر را درج نماید حتی اگر مجبور به پرداخت حق مالکانه خارج از مظنه و حد متعارف بشود زیرا بعد از انتقال و تنظیم اجاره نامه ، اخذ رضایت مالک برای تغییر شغل، سختتر خواهد شد.
ج) درباره انتقال سرقفلی
مسئله سومی که دقت در آن از اهمیت زیادی برخوردار است انتقال سرقفلی می باشد. باید دید آیا حق انتقال به غیر در اجاره نامه وجود دارد یا خیر؟ اگر حق انتقال به غیر در اجاره نامه وجود دارد لازم است دقت شود که انتقال دهنده در مدت اجاره می خواهد سرقفلی را انتقال دهد یا خارج از مدت اجاره؟
شایسته است مستاجری که دارای حق انتقال است در صورتی که مدت اجاره منقضی شده ابتدا الزام مالک به تنظیم اجاره نامه جدید را (جهت تثبیت حقوق قانونی خود) بخواهد سپس اقدام به انتقال سرقفلی کند. در این صورت، خطری ، حقوق مستاجر برای انتقال سرقفلی را تهدید نخواهد کرد.
الف) اطلاع به مالک در صورت عدم وجود حق انتقال به غیر. شایسته است فروشنده سرقفلی ، تصمیم خود برای انتقال سرقفلی را رسما به مالک اطلاع دهد و رضایت مالک برای انتقال سرقفلی را بگیرد.
ب) اخذ مجوز انتقال از مالک در صورت عدم رضایت او:
اگر مالک راضی به انتقال سرقفلی نباشد مالک سرقفلی می تواند با مراجعه به دادگاه و اخذ مجوز انتقال، بصورت قانونی نسبت به انتقال سرقفلی اقدام کند.
ج) توجه به مدت سرقفلی در صورت وجود حق انتقال سرقفلی به غیر.
ب) انتقال قهری سرقفلی: به این صورت است که پس از فوت دارنده سرقفلی، ورثه او به صورت قهری و غیر ارادی، صاحب حق سرقفلی می شوند.
د) انتقال قضایی سرقفلی: به این صورت است که از طریق دادگاه و با صدور حکم قضایی انتقال سرقفلی انجام می شود
آنی مشاور با حضور مشاوران و وکلای متخصص و خبره در امور ثبتی ، خدمات حقوقی به صورت مشاوره آنلاین ارائه می نماید. با نصب اپلیکیشن آنی مشاور از امتیاز مشاوره در آنی مشاور به صورت »چت مشاوره آنلاین« بدون ارتباط تصویری و گفتاری بهره مند شوید.
همچنین در آنی مشاور امکان دسترسی به مشاور ثبت اسناد و املاک به صورت حضوری و تلفنی اینترنتی نیز وجود دارد.
ارتباط با وکیل متخصص در حوزه مشاوره ثبت اسناد و املاک
دانلود اپلیکیشن انی مشاور